Bore Out – Wat is het, symptomen & behandeling – Eefke Bodt

Ben jij vaak zo verveeld op het werk, dat je het gevoel hebt dat je dag saai is en tergend langzaam voortkruipt? Als dat het geval is, ervaar je mogelijk een ‘bore-out’. Dit fenomeen, dat vergelijkbaar is met burn-out, doet zich voor wanneer werknemers zich zo erg vervelen en zich niet betrokken voelen bij hun werk dat ze zowel mentaal als fysiek negatieve gevolgen beginnen te ervaren.

Wat is een bore-out?

Bore-out is een vorm van werkgerelateerde stress, die optreedt wanneer werknemers zich zo erg vervelen en zich niet betrokken voelen bij hun werk, dat ze zowel mentaal als fysiek negatieve gevolgen beginnen te ervaren.

De term werd in 2007 voor het eerst bedacht door de Zwitserse psychologen Peter Werder en Bruno Rocky de Oliveira om de negatieve effecten van verveling op het werk te beschrijven.

Sindsdien wordt bore-out door psychologen en onderzoekers van over de hele wereld erkend als een echt fenomeen. Met de opkomst van het digitale tijdperk en de alomtegenwoordigheid van doodsaaie kantoorbanen, komt bore-out steeds vaker voor.

Hoe herken je een bore-out?

Bore-out kan moeilijk te herkennen zijn omdat het een geleidelijk proces is. Het eerste teken kan een algemeen gevoel van ontevredenheid over je baan zijn. Je kunt het gevoel krijgen dat je werk zinloos is of dat je je kennis, vaardigheden en kwaliteiten niet kunt inzetten.

Naarmate de bore-out vordert, kun je fysieke en mentale symptomen krijgen die lijken op die van een burn-out zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, slapeloosheid, angst en depressie.

Het kan ook zijn dat je moeite hebt om je te concentreren of je werk fatsoenlijk te verzetten. Dit kan leiden tot het maken van fouten of zelfs ongelukken. Je kunt je vaker ziek moeten melden of langere pauzes moeten nemen. In extreme gevallen moet je zelfs op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Het verschil tussen een bore-out en een burn-out?

Een bore-out wordt vaak met een burnout vergeleken maar er zijn wel enkele belangrijke verschillen tussen die twee.

Bore-out treedt op wanneer werknemers zich zo vervelen en zich niet betrokken voelen bij hun werk dat ze zowel mentaal als fysiek negatieve gevolgen beginnen te ervaren. Aan de andere kant wordt een burn-out veroorzaakt door overmatige stress, die kan leiden tot fysieke en emotionele uitputting.

Een bore-out kan net als een burn-out tot negatieve gevolgen leiden, maar een bore-out wordt wel minder vaak herkend en is daarom ook moeilijker te behandelen. Dit komt omdat een bore-out nog niet als een diagnosticeerbare mentale aandoening wordt beschouwd.

Wat zijn de symptomen van een bore-out?

Bore-out kan resulteren in een scala aan fysieke en mentale symptomen, waaronder:

 • Het gevoel hebben dat je werk zinloos is of weinig toegevoegde waarde heeft.
 • Ongeïnteresseerd en niet betrokken bij je werk zijn.
 • Het gevoel hebben dat jouw kennis en vaardigheden niet meer bij je huidige baan
 • Het werk wordt als zinloos en nutteloos ervaren.
 • Het gevoel hebben dat je steeds vaker op de automatische piloot werkt.
 • Een zwaarmoedige of negatieve stemming op het werk ervaren.
 • Gebrek aan energie en motivatie om je werk te doen.
 • Fysieke symptomen van stress zoals hoofdpijn of maagklachten ervaren.

Deze symptomen kunnen zowel je werk als je privéleven aanzienlijk beïnvloeden. Als je moeite hebt om met een bore-out om te gaan, is het belangrijk om hulp en ondersteuning te zoeken.

Oorzaken van een bore-out

In deze snelle wereld is het gemakkelijk om door onze banen overweldigd en gestrest te raken. Maar wat als het tegenovergestelde gebeurt? Als je je zo verveelt op je werk dat je je niet eens kunt concentreren?

Een bore-out wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan uitdaging in je werk. Als je niet wordt uitgedaagd of je betrokken voelt bij je werk, raak je gemakkelijk verveeld en ongeïnteresseerd. Dit kan zowel mentaal als fysiek tot een spiraal van negatieve gevolgen leiden.

Een bore-out kan ook worden veroorzaakt door routinematig werk. Als je dag in dag uit hetzelfde werk doet, raak je gemakkelijk verveeld en ongeïnteresseerd. Je voelt je dan nutteloos en ontevreden omdat je geen voldoening uit je werk haalt.

Het kan ook komen door een gebrek aan autonomie op je werk. Als je het gevoel hebt dat je geen controle hebt of dat je niet de kans krijgt om je vaardigheden en capaciteiten in te zetten, is het gemakkelijk om je te gaan vervelen.

Andere factoren, die kunnen bijdragen aan bore-out, zijn onder meer:

 • Een gebrek aan feedback of erkenning van je leidinggevende.
 • Een gevoel van zich vaak ondergewaardeerd voelen op het werk.
 • Een gebrek doorgroeimogelijkheden of een volgende stap in je carrière.
 • Werken in een omgeving waarin de mogelijkheden te beperkt zijn.
 • Een baan hebben die niet aansluit bij je vaardigheden en capaciteiten.
 • Een gebrek aan zinvol werk of geen voldoening uit je werk halen.
 • Een gevoel van te weinig uitgedaagd te worden op het werk, met te veel verantwoordelijkheid en te weinig middelen.
 • Een toxische of negatieve werkomgeving.

Dit zijn slechts enkele van de factoren, die aan bore-out kunnen bijdragen. Als je last van mentale en fysieke uitputting hebt, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak te identificeren, zodat je een manier kunt vinden om het aan te pakken.

Wie is er vatbaar voor een bore-out?

Hoewel iedereen een bore-out kan ervaren, zijn er bepaalde groepen mensen die er vatbaarder voor zijn. Dit zijn:

 • Mensen met een laag zelfbeeld: als je een laag zelfbeeld hebt, is de kans groter dat je aan je capaciteiten gaat twijfelen en het gevoel krijgt dat je niet goed genoeg bent voor je werk. Dit kan leiden tot verveling en vervreemding.
 • Mensen die moeite hebben met assertiviteit/initiatief nemen: als je moeite hebt om jezelf te laten gelden of om initiatief te nemen, heb je meer kans het gevoel te krijgen dat je je werk niet onder controle hebt. Dit kan leiden tot verveling en een gevoel van onderwaardering.
 • Mensen die herstellen van een burn-out: als je herstellende bent van een burn-out, kun je vatbaarder voor bore-out zijn. Dit komt omdat een burn-out je uitgeput en ongemotiveerd kan laten voelen. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen na een burn-out en om ervoor te zorgen dat je uitdagend en boeiend werk hebt.

We hebben allemaal weleens momenten waarop we ons vervelen. Maar als je moeite hebt om met een bore-out om te gaan, is het belangrijk om de oorzaken te begrijpen en manieren te vinden om ze aan te pakken.

Hoe kom je van een bore-out af?

Schaam je er niet voor! De eerste stap is om te accepteren dat je een bore-out ervaart. Het is echter niet goed om je hiervoor te schamen en het is belangrijk om de symptomen serieus te nemen.

Je kunt ook enkele praktische maatregelen nemen om de situatie te verbeteren. Dit omvat het tijdig aan de bel trekken bij je werkgever, een leidinggevende of een vertrouwenspersoon.

Het is belangrijk om proactief te zijn en meer structuur in je werk aan te brengen. Je kunt ook proberen om een goede balans tussen werk en privé aan te brengen.

Als je moeite hebt om met een bore-out om te gaan, kun je ook hulp bij een coach zoeken. Samen met je coach ga je dan op zoek naar de oorzaken van je bore-out en bekijken hoe je jouw situatie kunt verbeteren.

Pak samen met een coach je bore-out aan!

Last van een bore-out? Wacht niet langer en zoek een oplossing! Als je moeite hebt om met een bore-out om te gaan, kan een coach je helpen. Samen met een coach ga je op zoek naar de oorzaken van je bore-out en en hoe je deze duurzaam kunt oplossen.

Een coach kan je ook helpen bij het ontwikkelen van strategieën om met verveling en emotionele afstandelijkheid om te gaan. De coach kan je helpen om assertiever te worden en meer eigen initiatief te nemen.

Een goed opgesteld actieplan kan je helpen om je leven weer op de rit te krijgen. Als je moeite hebt om met een bore-out om te gaan, aarzel dan niet om hulp te zoeken.

Een bore-out is geen doodvonnis. Je kunt manieren vinden om de onderliggende oorzaken van je bore-out aan te pakken en je situatie te verbeteren. Met de juiste ondersteuning kun jij je leven weer op de rit krijgen.

Ik beb gediplomeerd, gekwalificeerd en gecertificeerd als coach en ben gespecialiseerd in het helpen van mensen met een bore-out. Ik biedt een reeks één-op-één coachingsessies, educatieve programma’s en mindset-technieken om je te helpen met een bore-out om te gaan.

Zet vandaag nog de eerste stap en plan je  gratis  Clarity call van 30 minuten. Samen kunnen we dan de oorzaken van je bore-out onderzoeken en manieren vinden om deze aan te pakken.

 

Conclusie

 

Een bore-out is een reëel fenomeen, dat een serieuze impact op je leven kan hebben. Als je met een bore-out worstelt, is het belangrijk om de oorzaken te begrijpen en manieren te vinden om ze aan te pakken.

Wees niet bang om hulp te zoeken als je moeite hebt om ermee om te gaan. Een coach kan je helpen bij het ontwikkelen van strategieën om met een bore-out om te gaan. Met de juiste ondersteuning en praktische hulp kun jij je leven weer op de rit krijgen.

Recente posts

De waarheid over verandering van je automatische gedrag

De waarheid over verandering van je automatische gedrag

Het kan moeilijk zijn om ons automatische gedrag te veranderen, vooral als het iets is dat we al lang doen. Ook voor mij, als iemand had voorgedrongen bij de bakker liet ik het altijd gebeuren en zei er niets van. Ik wist dat het mijn beurt was, maar ik wilde geen...

Lees meer