Het primaire deel van je brein beïnvloedt alles wat je doet. Als je dat gedeelte van je brein opnieuw zou kunnen trainen om jou tot dienst te zijn, dan zijn de mogelijkheden eindeloos.
Je brein is iets ingewikkeld.
Het bestaat uit verschillende delen, waarvan elk gedeelte zijn eigen taak heeft om jou te maken tot wie je bent.
Maar verreweg het meest krachtige is je reptielenbrein. Dit gedeelte, dat ook bekend staat als je primaire brein, is het gedeelte van je brein dat invloed heeft op alles wat je doet.
Dit is de kern die jou stuurt.
Het is het oudste onderdeel van het menselijke brein.
Het reptielenbrein is het makkelijkste gedeelte van het brein om te activeren en het is waar je al je kern overlevingsmechanismen vormt.
En het zijn deze mechanismen die je kunnen tegenhouden bij het behalen van succes.
Soms is je brein zo vastbesloten om jou te beschermen, dat het stopt met risico nemen of iets nieuws proberen wat zou kunnen leiden tot een positieve verandering in je leven.
Maar wat als je zou kunnen veranderen of herdefiniëren hoe het reptielen-gedeelte van je brein werkt?
Dat is hoe je nieuwe mogelijkheden creëert.
Het Reptielenbrein in Actie
Als je kern gebaseerd is op overleving, is het dan niet zo dat elke actie die je neemt – of je die nu ziet als goed of slecht – een overlevingsmechanisme is?
Met andere woorden: je acties kunnen beïnvloed worden door overlevingsmechanismen die al jaren in je brein bestaan.
Laten we eens kijken naar een klassiek voorbeeld:
Praat niet tegen vreemden.
De meeste ouders herhalen dit tegen hun kinderen, zeker als de kinderen nog heel jong zijn. De bedoeling van dit advies is puur. Je ouders wilden je beschermen tegen mensen die je niet kent.
Als kind ben je onschuldig genoeg om te geloven dat iedereen die je ontmoet, een goed mens is. Dit advies beschermt je tegen het te dichtbij mensen komen die misschien gevaarlijk voor je kunnen zijn.
We zien weer een overlevingsmechanisme aan het werk. Maar de uitdaging hier is dat dit overlevingsmechanisme in je brein ingeprent zit.
Als je eenmaal volwassen bent, kan het niet praten met vreemden, nadelig zijn, in plaats van dat het je dient.
Als je een relatie met een onbekende aan wilt gaan, moet je met een vreemde praten.
Een ondernemer die een samenwerking aan wil gaan om zijn of haar bedrijf sterker te maken, moet met vreemden praten. Hij of zij moet ook met vreemden praten als ze personeel aan willen nemen.
Plotseling zien we een overlevingsmechanisme dat goed voor ons werkte als kind, maar tegen ons werkt als we ons proberen te ontwikkelen als volwassenen.
De Positieve Bedoeling Achter Overlevingsmechanismen
Na het lezen van het bovenstaande, denk je misschien dat je reptielenbrein je bewust tegenwerkt.
Dit is niet het geval.
Onze overlevingsmechanismen zijn er met een reden. Ze zijn er om ons te beschermen tegen dingen die ons schade toe kunnen brengen. Op het meest fundamentele niveau hebben alle overlevingsmechanismen die vanuit ons reptielenbrein komen, een positieve bedoeling:
Die positieve bedoeling is om je te beschermen.
En het is deze bedoeling die leidt tot het gedrag dat ontstaat.
Nu je dit weet, komen we tot een onthulling…
Als er een positieve bedoeling bestaat achter al onze gedragingen, zelfs als ze negatief lijken, dan is het enige dat nog ontbreekt, dat jij een nieuwe manier van gedrag leert.
Met andere woorden, je kunt de kracht van de positieve bedoeling gebruiken om gedrag te creëren dat leidt tot de resultaten die je wenst.
Je brein kan je ergste vijand zijn als je het positieve achter de bedoelingen niet herkent. Echter, het benutten van je reptielenbrein kan van je gedachtes je beste vriend maken.
Vergeet niet dat je brein je grootste steun kan worden en je meest overvloedige bron. Niemand kan dit van je afpakken.
Iemand kan je geld stelen…
Iemand kan alles van je afpakken…
Maar wat er ook gebeurt, je zult altijd je brein hebben.
En je brein is een kracht voor sterke, positieve en ingrijpende verandering in je leven.
Een Nieuwe Manier om Gevaar uit de Weg te Gaan
Als je deze principes doorbreekt, zul je zien dat je gemaakt bent om te overleven.
In de meest primaire zin zijn we gemaakt om gevaar op alle mogelijke manieren uit de weg te gaan.
Het probleem is dat we, wanneer we heel jong zijn, zoveel technieken ontwikkelen om gevaar uit de weg te gaan.
Nogmaals, het “praat niet met vreemden” is hier een perfect voorbeeld van.
Je hebt deze manier van overleven geleerd toen je vijf jaar oud was. Maar nu werkt deze primitieve manier van gevaar uit de weg niet meer voor jou.
Mijn punt?
We moeten de oude overlevingstechnieken die we gevormd hebben toen we kind waren, loslaten.
Hier is een klein gedachtenexperiment.
Stel jezelf voor toen je vijf jaar oud was. Stel dat iemand je toen vroeg een kaart van de wereld te tekenen. Visualiseer hoe deze kaart eruit zou zien. Waarschijnlijk zou het weinig overeenkomsten hebben met een echte kaart, omdat je niet wist hoe de wereld eruit zag toen je vijf was.
Vergelijk die kaart met de kaart die je vandaag zou tekenen.
Geef toe, je kaart van vandaag zal ook niet perfect zijn. Maar waarschijnlijk ken je de globale vorm van de continenten en weet je waar veel landen liggen. De kaart die je vandaag zou kunnen tekenen, is veel nauwkeuriger en een meer gedetailleerde representatie van de wereld om je heen.
Waarom?
Omdat je brein zich ontwikkeld heeft sinds je vijf jaar oud was.
Je bent meer te weten gekomen over de wereld, wat jou de mogelijkheid geeft om de versie van de kaart die je tekende toen je vijf was, te updaten naar iets dat veel nauwkeuriger is.
Dit is de benadering die we willen kiezen voor onze primaire overlevingsmechanismen om een nieuwe manier te creëren om gevaar uit de weg te gaan.
Hoe Komt Verandering Tot Stand?
Verandering ontstaat wanneer we de primitieve overlevingsmechanismen die we vormden toen we jonger waren, herkennen en opnieuw trainen.
Als we teruggaan naar het “praat niet met vreemden” voorbeeld, weet je nu veel meer over mensen dan toen je vijf jaar was. Je bent in staat om gevaar van bepaalde vreemden aan te voelen. Je bent ook in staat om warmte en acceptatie van anderen aan te voelen.
Train je brein opnieuw, zodat je gevaar op een nieuwe, weloverwogen manier ziet.
Gebruik wat je hebt geleerd om je overlevingsinstinct bij te schaven, zodat het je meer effectief beschermt, terwijl het tegelijkertijd niet zo primitief is dat het je tegenhoudt om nieuwe kansen aan te grijpen.
Ik weet dat dit een ingewikkeld onderwerp is.
Daarom bied ik je de mogelijkheid om vandaag een clarity Sessie met mij af te spreken. Samen kunnen we werken aan het minder primitief maken van je overlevingsmechanismes.