Ik ben onzeker
Ik ben onzeker. Ik heb het gevoel dat ik niet goed genoeg ben en dat ik ook nooit goed genoeg zal zijn. Ik maak me druk over wat andere mensen van me denken en ik vergelijk mezelf constant met anderen. Ik heb het gevoel dat ik altijd tekortschiet en het is slechts een kwestie van tijd voordat iedereen dat ook daadwerkelijk beseft.
Dit zijn slechts enkele gedachtes, die dagelijks door je hoofd kunnen schieten. En jij bent zeker niet de enige want onderzoek heeft aangetoond dat gevoelens van onzekerheid ongelooflijk vaak voorkomen en dat het mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking treft.
Als je je onzeker voelt, ben je zeker niet de enige die hiermee te maken heeft. Toch zijn er dingen die je per direct zelf kunt doen om je beter over jezelf te voelen. In dit artikel leg ik je enkele van de meest voorkomende oorzaken van onzekerheid uit en wat je kunt doen om dit te overwinnen.
Dus als je klaar bent om je zelfverzekerder te gaan voelen, lees dan snel verder.
Wat kun je aan onzekerheid doen?
Onzekerheid is iets waar we allemaal op een bepaald moment in ons leven mee te maken krijgen. Maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je zelfvertrouwen op te bouwen en je beter over jezelf te voelen.
Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:
- Erken je gevoelens
De eerste stap is simpelweg erkennen dat je je onzeker voelt. Het is normaal om je soms zo te voelen en er is niets mis mee dat je dat voelt. Erken je gevoelens door ze te benoemen en erover te praten
- Identificeer de oorzaak
Als je eenmaal je gevoelens hebt erkend, probeer dan te achterhalen waardoor ze worden veroorzaakt. Vergelijk je jezelf vaak met anderen? Maak je je zorgen over wat andere mensen over je denken? Voel je je overweldigd of gestrest over iets in je leven?
- Daag je gedachten uit
Als je eenmaal weet waardoor je onzekerheid wordt veroorzaakt, kun je je gedachten over het probleem eens onder de loep nemen. Zijn ze wel nauwkeurig? Weerspiegelen ze de werkelijkheid? Of zijn je gedachten gebaseerd op ongegronde angsten of irrationele overtuigingen?
- Onderneem actie
Nadat je je gedachten hebt onderzocht, wordt het tijd om actie te ondernemen. Dit kan betekenen dat je aan je zelfrespect werkt, grenzen stelt of stappen onderneemt om je doelen te bereiken.
- Zoek ondersteuning
Aarzel tenslotte niet om hulp te zoeken als je moeite hebt om zelf je onzekerheid te overwinnen. Praat erover met een familielid, een vriend of een vertrouwenspersoon, ga naar een therapeut of word lid van een steungroep.
Met onzekerheid hebben we allemaal van tijd tot tijd te maken. Maar het goede nieuws is dat er dingen zijn, die je kunt doen om je zelfvertrouwen een boost te geven om je beter over jezelf te voelen.
Waarom ben ik zo onzeker?
We hebben allemaal wel eens last van onzekerheid. Het is een onderdeel van mens-zijn. Maar waarom ben ik dan zo onzeker? Waarom heb ik het gevoel dat ik niet goed genoeg ben en alsof ik er niet bij hoor?
Er zijn veel verschillende oorzaken van onzekerheid. Misschien heb je een moeilijke jeugd gehad of heb je een trauma in je leven opgelopen. Misschien vergelijk je jezelf met anderen of voel je je minder goed door iets dat je niet eens echt kunt meten. Misschien heb je niet veel zelfvertrouwen of worstel je met psychische problemen.
Onzekerheid kan echt slopend zijn. Als je je onzeker voelt, kan het moeilijk voor je zijn om relaties te beginnen of om relaties goed te houden. Het kan moeilijk zijn om het goed doen op school of op het werk of zelfs om gewoon de dag door te komen. Maar het is mogelijk om je onzekerheid te overwinnen. Met tijd, geduld en moeite kun je je beter over jezelf en over je plek in de wereld gaan voelen.
Wat zijn de gevolgen van onzekerheid?
Onzekerheid kan erg frustrerend zijn. Het kan je het gevoel geven dat je je leven niet helemaal onder controle hebt of dat je eigenlijk gewoon hard aan het watertrappelen bent.
Onzekerheid kan ook negatieve gevolgen hebben als je er niet mee leert omgaan of als je er niets aan doet. Zo kan onzekerheid vaak tot angst en stress leiden. Het kan er ook voor zorgen dat je meer risicovol gedrag vertoont of impulsieve beslissingen neemt.
Als je je onzeker over iets in je leven voelt, is het belangrijk om actie te ondernemen. Praat met iemand die je vertrouwt, zoek professionele hulp of doe wat onderzoek naar de oorzaak van het probleem. Je af en toe onzeker voelen is heel normaal, maar het hoeft natuurlijk niet je leven te beheersen.
Je kunt er op een gezonde en productieve manier mee leren omgaan en het coachen van je innerlijke stem is al een goed begin.
Onzekerheid hoort nou eenmaal bij het leven. En hoewel het moeilijk kan zijn om ermee om te gaan, is het belangrijk om te onthouden dat het ook tot goede dingen kan leiden. Neem je tijd, oefen met dingen die moeilijk voor je zijn en probeer en probeer er je voordeel mee doen.
Je zeker voelen in een leidinggevende rol
Leidinggevenden kunnen zich onzeker voelen wanneer ze voor het eerst in hun rol beginnen. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze onvoldoende gekwalificeerd zijn of dat ze niet over de juiste vaardigheden beschikken. Ze kunnen ook het gevoel hebben dat ze voortdurend door anderen worden beoordeeld en dat ze niet aan ieders verwachtingen kunnen voldoen.
Het is echter bewezen dat leidinggevenden effectiever zijn als ze voldoende zelfvertrouwen hebben. Ze zijn dan in staat om anderen te inspireren en om beslissingen te nemen, die in het belang van het team zijn. Leidinggevenden die onzeker zijn, twijfelen vaak aan zichzelf en aan hun capaciteiten, wat kan leiden tot besluiteloosheid en inactiviteit.
Als je je zeker voelt neem eerder risico’s en ben je innovatiever. Je bent misschien ook eerder geneigd om in moeilijke situaties kalm en beheerst te blijven.
Je zeker voelen in een leidinggevende functie betekent vertrouwen hebben in jezelf en je vermogen om te leiden. Het betekent je eigen waarde kennen en je mening waarderen. Het betekent ook openstaan voor feedback en bereid zijn om van je fouten te leren.
Om een effectieve leidinggevende te zijn, is het belangrijk om aan je zelfvertrouwen te werken. Dit kan betekenen dat je de tijd neemt om je vaardigheden en kennis te ontwikkelen. Het kan ook betekenen dat je grenzen aan anderen stelt en leert om op je instinct te vertrouwen.
Mij is ooit verteld dat in stressvolle situaties, in een uitdaging of als je grote beslissingen moet nemen, het belangrijk is dat je jezelf niet zo serieus neemt. Maar je werk wel. Dit advies is mij altijd bijgebleven. Als leidinggevende moet je vertrouwen in je capaciteiten hebben. Maar je moet ook openstaan voor feedback en bereid zijn om van je fouten te leren.
Het belangrijkste is om te onthouden, is dat je niet perfect bent en dat is oké. We hebben allemaal ruimte voor verbetering. De beste leidinggevenden zijn degenen die altijd leren en groeien.
Onzekerheid overwinnen
Het kan moeilijk zijn om te weten wat je moet doen als je je onzeker voelt. Het is belangrijk om te onthouden dat je zeker niet de enige bent en dat er manieren zijn om je onzekerheid te overwinnen. Eén manier om die onzekerheid te overwinnen, is door zelfvertrouwen te ontwikkelen en te vergroten.
Zelfvertrouwen is het geloof in je eigen kunnen. Het is weten dat je in staat bent om met alles, wat op je pad komt, om te kunnen gaan. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe groter de kans is dat je je doelen ook bereikt.
Meer zelfvertrouwen krijgen doe je door doelen te stellen en deze vervolgens te bereiken. Het proces van het nastreven van je doelen kan je helpen om te zien dat je in staat bent om je doelen ook echt te bereiken.
Je kunt ook zelfvertrouwen ontwikkelen door complimenten van anderen te accepteren en door positief tegen jezelf te praten. Wanneer je jezelf constant vertelt dat je iets niet kunt, zal het moeilijker worden om te geloven dat je het wel kunt.
Vaak voel ik me onzeker over dingen waarvan ik weet dat ik ze kan. Dit kan frustrerend zijn omdat ik dan aan mijn capaciteiten ga twijfelen, ook al heb ik het bewijs dat ik het wel kan.
In deze situaties probeer ik mezelf aan mijn eerdere successen te herinneren. Dit helpt me om te zien dat ik het vermogen heb om elke uitdaging, die ik tegenkom, te overwinnen.
Ik probeer ook positief te blijven en me op de toekomst te richten. Ik herinner mezelf eraan dat ik in staat ben om mijn doelen te bereiken en dat ik die uiteindelijk ook zal bereiken.
Niemand is perfect en iedereen voelt zich wel eens onzeker. Het belangrijkste is om je leven niet door je onzekerheid te laten beheersen. Je kunt je onzekerheid overwinnen door zelfvertrouwen op te bouwen en actie te ondernemen.
Ik moedig je aan om de tijd te nemen om goed over je eigen leven na te denken. Over welke dingen ben je onzeker? Wat zijn de stappen die je kunt nemen om je onzekerheid te overwinnen?
Ik weet dat het niet altijd makkelijk is, maar probeer geduld met jezelf te hebben. Met meer geduld maak je het aangenamer voor jezelf. Onthoud dat je in staat bent om de uitdagingen, waarvoor je komt te staan, kunt overwinnen. Bekijk het gewoon van dag tot dag en heb vertrouwen in jezelf. Je kunt het!
Krijg met coaching meer zelfvertrouwen
Als coach help ik cliënten, die met onzekerheid worstelen. Veel van mijn cliënten komen naar me toe met een gevoel van zich verloren voelen en niet weten wat ze moeten doen.
Ik merk vaak dat mijn cliënten zich onzeker voelen over hun capaciteiten en aan hun vermogen om doelen te bereiken twijfelen. Dit kan een groot obstakel voor succes zijn.
Eén van de dingen waar ik mijn cliënten mee help, is het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Ik help ze in te zien dat ze elk obstakels kunnen overwinnen en kunnen leren om met tegenslag om te gaan. We stellen kleine doelen om die vervolgens ook echt te bereiken. Dit helpt mijn cliënten om te zien, dat ze in staat zijn om hun doelen te bereiken.
Ik help mijn cliënten ook met positieve zelfpraat. Ik herinner hen eraan dat ze in staat zijn om elke uitdaging, waarmee ze worden geconfronteerd, te overwinnen. Ik moedig ze aan om positief te blijven en zich op de toekomst te concentreren.
Een inner deep dive kan helpen om enkele belangrijke oorzaken van je onzekerheid bloot te leggen. Als je eenmaal weet wat je onzekerheid veroorzaakt, kun je het ook doelgericht aanpakken.
Onthoud dat onzekerheid normaal is en dat iedereen daar weleens last van heeft. Het belangrijkste is om het niet je leven te laten beheersen. Je kunt je onzekerheid overwinnen door zelfvertrouwen op te bouwen en door actie te ondernemen.
Conclusie
Onzekerheid is normaal, maar het hoeft niet je leven te gaan beheersen. Je kunt onzekerheid overwinnen door zelfvertrouwen te ontwikkelen en door actie te ondernemen. Met de hulp van Eefke kun jij je waarden, gevoelens, gedachten en behoeften in kaart brengen. Eefke kan je helpen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en acties die je kunt ondernemen.
Wacht niet totdat iemand anders je toestemming geeft om jezelf te mogen zijn. Gun jezelf om weer jezelf te mogen zijn. Jij bent de enige die jezelf toestemming kan geven. Dus waar wacht je nog op? Ga vandaag nog aan de slag! Boek een gratis clarity session waarin we een plan maken zodat jij tools hebt om verder te gaan.