Laat het Gebeuren voor Jezelf – Hoe je de Controle over je Leven Herwint

Controle nemen over je gedachten betekent controle nemen over je leven. Maar dat hoeft niet zo’n uitdaging te zijn als je misschien denkt.

Tijdens één van mijn reizen dacht ik na over wat mijn klanten met elkaar gemeen hebben. En ik realiseerde me dat het ging om twee woorden:

Jezelf vinden.

Soms probeer je iedereen om je heen te veranderen.

Je geeft anderen de schuld en maakt een martelaar van jezelf. Zelfs als je dingen in perspectief zou moeten plaatsen en iets gemeenschappelijks zou moeten zien in elk probleem dat je hebt.

En dat ben jij.

Kun je je ego aan de kant zetten en toegeven dat jij degene bent die problemen veroorzaakt? Daar moet je beginnen.

Ik geef toe dat ik dingen verprutst heb in mijn eigen leven. Niets dat ik deed, werkte – het leidde niet tot resultaat.

Ik had kunnen proberen een martelaar te zijn of anderen de schuld te geven. Maar ik koos ervoor om er iets uit te leren.

Dus begon ik met het lezen van boeken over sociale psychologie. Maar ik had nog steeds dezelfde onzekerheden waarvan ik anderen de schuld gaf. Toen realiseerde ik me iets…

Ik moest controle over mijn gedachten krijgen.

Ik zal je uitleggen waarom dat zo belangrijk is en wat het betekent.

En ik kan je helpen ook controle over je gedachten te krijgen.

Controle over je Gedachten, Controle over je Wereld

Als je controle hebt over je gedachten, kun je ook controle krijgen over je wereld.

Maar voordat we verder gaan, wil ik je iets vertellen over de Oostenrijkse neuropsycholoog en oorlogsoverlevende, Viktor Frankl.

Als je zijn boek, de Zin van het Bestaan, ooit gelezen hebt, dan weet je dat hij door een hel is gegaan. Maar deze krijgsgevangene en overlevende van een vernietigingskamp kwam tot de ontdekking dat de mogelijkheid om keuzes te maken de sleutel is tot overleven.

De mogelijkheid om te kiezen hoe je reageert op wat er gebeurt.

En als je controle hebt over je gedachten, dan kun je kiezen hoe je reageert op wat dan ook.
Het is geen reactie meer. Het wordt een antwoord. En omdat het een antwoord is, betekent het dat er een keuze is.

Met keuze heb je controle.

Je hebt dan wel niet de controle over of de zon op of onder gaat, maar je hebt de keuze over hoe je je laat beïnvloeden door iets.

Dat geeft je de ultieme vrijheid.

Wat mensen zeggen, is niet meer relevant omdat hun acties jou niet definiëren. Ze hebben geen invloed op jou en je kunt vrede hebben met wie je bent.

Vier Tips om de Controle te Herwinnen

Er zijn interne obstakels in ons brein die we moeten overwinnen om de controle terug te krijgen. Laten we eens kijken welke dat zijn en welke stappen je kunt nemen om de controle over je gedachten te herwinnen.

Tip #1 Begrijp hoe Conditionering Werkt

Wij dragen vaak het stempel van onze omgeving en accepteren bepaalde dingen als waarheid. We dragen ook het stempel van de mensen waar we mee omgaan.

Nu wil ik dat je nadenkt over een driehoek van wat ik de drie cellen noem – onze eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfbeeld. Ze zijn universeel in iedereen.

Je eigenwaarde is een waardeoordeel gebaseerd op je ervaring.

Het wekt je huidige zelfvertrouwen op, hoe je je op dat moment voelt. Als je in het verleden in iets gefaald hebt, dan heb je je daarover misschien slecht gevoeld en had je een laag zelfvertrouwen. Je hebt dat misschien geprojecteerd op de toekomst.

Wat kun je daaraan doen?

Als je je zelfwaarde verandert, dan verandert automatisch je zelfbeeld en wat er in de toekomst mogelijk is.

Dit is het meest voorkomende probleem dat ik zie.

Atleten zeggen vaak “Ik heb één fout gemaakt en ik verloor de wedstrijd.” Zelfs beroemdheden hebben dat soort momenten. Maar zij hebben coaches. Omdat, als je op zo’n hoog niveau presteert, je altijd blootgesteld wordt aan negatieve opmerkingen. Ze hebben iemand nodig die ze helpt op koers te blijven en vooruit te blijven gaan.

Als je zoiets nog niet hebt meegemaakt, realiseer je je misschien nog niet hoe belangrijk het is om controle te hebben over je gedachten.

Tip #2 Stel de Juiste Vraag

Controle hebben over onze gedachten is niet iets dat we geleerd hebben. Niemand vertelt je hoe neurologie werkt en in plaats daarvan legt iedereen de focus op waarom we iets doen.

De belangrijkste vragen die we moeten stellen zijn:
Hoe kan ik beginnen met doen wat ik wil doen?

Je gaat stoppen met doen wat je niet wilt doen. Denk in plaats daarvan na over hoe je kunt beginnen met het doen wat je wilt doen. Als je dat al doet, denk dan na over hoe je dat voor elkaar hebt gekregen. En bedenk daarna manieren om de dingen die je goed doet te kanaliseren op een manier die goed is voor jou.

Tip #3 Weet dat je Bewustzijn Altijd in Jouw Belang Werkt

De reis begint met het programmeren van jezelf.

Je bewustzijn doet precies wat het denkt dat jij wilt dat het doet. Het doet dingen altijd in jouw belang.

Als je je gedraagt op een manier die je niet wilt, dan is dat omdat je niet goed met je bewustzijn samenwerkt. Het is geprogrammeerd om pijn te vermijden en richting plezier te gaan en hoe jij je voelt over alles om je heen, komt neer op twee dingen.

De beelden die je in je hoofd creëert en de woorden die je tegen jezelf zegt. Je bewustzijn luistert altijd naar wat jij zegt.

Als je zou zeggen, “Ik heb zoveel administratie te doen! Ik kan niet meer tegen de stress.”

Dan vertel je je bewustzijn dat je het niet wilt doen.

En raad eens…

Je bewustzijn zal je stimuleren om het uit te stellen en je niet in te zetten voor wat je aan het doen bent.

Omdat het altijd doet wat het denkt dat jij wilt.

Tip #4 Koppel Pijn aan Plezier

Als je het moeilijke en pijnlijke kunt koppelen aan plezier, dan zul je die dingen wel kunnen doen.

Dus, treed buiten je bewustzijn.

Dat klinkt misschien raar, maar zo werkt het wel. Als je niet hebt wat je wilt, verander dan de manier waarop je met je bewustzijn communiceert.

In plaats van te zeggen “Dit is moeilijk, ik kan dit niet. Ik kan er niet tegen”, draai het om en zeg “Ik vind het geweldig. Ik doe het graag. Het is te gek en ik kan het.”

Dat is één van de manieren om positief te gaan denken en met je bewustzijn samen te gaan werken.

Verander het Beeld, Verander de Woorden

Nu weet je dat je bewustzijn dingen doet in jouw belang. Maar het doet niet waarvan het denkt dat jij het niet wilt. In plaats daarvan luistert het naar wat jij tegen jezelf zegt en geeft daar gevolg aan.

De manier om controle te hebben over je bewustzijn is begrijpen hoe je geconditioneerd bent. Je fouten uit het verleden beïnvloeden je huidige zelfvertrouwen.

Je hiervan bewust worden is de eerste stap. Alleen dan zul je je negatieve innerlijke dialoog kunnen veranderen in positieve dialoog en samen kunnen werken met je bewustzijn.

Jezelf afvragen hoe je die dingen kunt beginnen die je graag wilt, is een uitstekend begin.

En als je vooruitgang wilt boeken, hoef je dat niet alleen te doen.

Meld je aan voor mijn webinar en leer meer over hoe je controle kunt krijgen over je gedachten en hoe je het voor jezelf kunt laten gebeuren.

Recente posts

De waarheid over verandering van je automatische gedrag

De waarheid over verandering van je automatische gedrag

Het kan moeilijk zijn om ons automatische gedrag te veranderen, vooral als het iets is dat we al lang doen. Ook voor mij, als iemand had voorgedrongen bij de bakker liet ik het altijd gebeuren en zei er niets van. Ik wist dat het mijn beurt was, maar ik wilde geen...

Lees meer