Hoe je je onderbewuste kunt gebruiken om je doelen te bereiken

Wil jij iets veranderen? Een doel bereiken? Maar lukt het je niet of weet je niet waar je moet beginnen? Je hebt al een heleboel zelfhulpboeken verslonden en zelfhulptechnieken geprobeerd, maar niets lijkt te werken. Soms is het antwoord zo simpel als jezelf aan nieuwe ideeën en nieuwe perspectieven blootstellen.

Het onderbewuste is een ongelofelijk krachtig deel van jou en kan een grote troef zijn als het gaat om het bereiken van je doelen. Dit komt omdat het onderbewuste niet weet wat wel of niet kan worden gedaan – het houdt gewoon rekening met je gedachten, gevoelens en acties in de richting van een doel en het helpt je om dat vervolgens te bereiken.

In deze blogpost bespreken we hoe je je onderbewuste kunt gebruiken om je doelen te bereiken en het leven te creëren dat je wenst!

Frequentiebias

Je hebt waarschijnlijk ook wel eens het gevoel ervaren dat hetgeen wat je net hebt gezien, hebt ervaren of hebt verteld plotseling overal opduikt. Als je zwanger bent, zie je overal zwangere buiken en kinderwagens. Als je een bepaald type auto wilt kopen, zie je dezelfde auto overal rijden. Dingen waar je in het verleden niet echt op hebt gelet, zijn nu ineens overal waar je kijkt.

Deze ongelooflijke ervaring wordt het Baader-Meinhof-fenomeen of de frequentie-illusie genoemd. De frequentie-illusie is een cognitieve vooringenomenheid waarbij men, na het voor het eerst opmerken, het vaker opmerkt en waardoor iemand denkt dat het ook vaak voorkomt.

Waarom het gebeurt

Dit fenomeen doet zich voor omdat onze hersenen zijn bedraad om aandacht te schenken aan dingen die belangrijk voor ons zijn. Dus als we ons op een doel concentreren, nemen onze hersenen kennis van alles wat daarmee verband houdt, zelfs als we het niet eerder bewust hebben geregistreerd.

Je hersenen zijn tot ongelooflijke dingen in staat en verwerken een ontelbaar aantal informatiedeeltjes. Het deel van de hersenen dat deze informatie organiseert en de frequentie-illusie creëert, is je reticulaire activatie systeem (RAS).

Dit systeem is verantwoordelijk voor het doorzoeken van alle informatie, die onze hersenen elke dag opnemen en filtert en selecteert waar we aandacht aan besteden. Het fungeert als een soort filter voor je werkelijkheid. Onnodige informatie wordt eruit gefilterd. Alleen de voor jou belangrijke informatie komt in jouw werkelijkheid.

Dus als je zwanger bent, zie je ook meer zwangere vrouwen. Als je een bepaald merk auto wilt kopen, zie je ook overal dat merk auto rijden. Dit komt omdat het belangrijke informatie voor je is. Je RAS zal zich daarop concentreren waardoor jouw manier van zien, horen en voelen in de wereld zal veranderen.

Hoe je het kunt gebruiken om je doelen te bereiken

De frequentie-illusie is een goed voorbeeld van hoe ons onderbewuste ons kan helpen om onze doelen te bereiken. Wanneer we gefocust zijn op een doel, neemt ons onderbewuste en dan met name het RAS kennis van alles wat daarmee verband houdt en brengt dat onder onze aandacht. Dit stelt ons in staat om in de richting van onze doelen actie te ondernemen en het maakt het ook waarschijnlijker dat we ze zullen bereiken.
Dus hoe kun je deze kennis in je voordeel gebruiken?

1. Identificeer je gewenste doel. Wat wil je graag bereiken? Maak je doel zo specifiek mogelijk. Dit zal deel gaan uitmaken van het bewust verlangen.

Stel dat je bijvoorbeeld wilt afvallen. Je doel zou dan kunnen zijn: ‘Ik wil in de komende zes maanden 20 kilo afvallen.’ Dit is een specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART) doel.Nu je je doel hebt bepaald, is het tijd om je erop te gaan concentreren. Dit is waar de kracht van de frequentie-illusie om de hoek komt kijken.

2. Begin je te concentreren op je doel. Dit vereist dat je zowel je het bewuste als het onbewuste deel van je brein gebruikt.

Je onderbewuste gaat dan op zoek naar bewijs om te ondersteunen waaraan je denkt. Dus als je een doel wilt bereiken, moet je je gedachten op dat doel gaan concentreren. Dit kan worden gedaan door visualisatie, bevestigingen of gewoon door de hele dag vaak aan je doel te denken.

In het voorbeeld van gewichtsverlies zou je kunnen visualiseren dat je jezelf ziet zoals je zou willen zijn. Je zou affirmaties kunnen zeggen zoals ‘Ik ben gezond en fit’ of ‘Ik verlies gemakkelijk en moeiteloos gewicht.’

Naarmate je je meer op je doel concentreert, zul je dingen, die ermee te maken hebben, ook steeds vaker opmerken. Dingen zoals opties voor gezond eten, bewegingsactiviteiten waar je nog nooit aan hebt gedacht – zoals de trap nemen in plaats van de lift – en zelfs artikelen of blogberichten over gewichtsverlies zullen in je leven verschijnen.

Dit is je onderbewuste dat aan het werk is en je helpt om je wensen te verwezenlijken. Besteed aandacht aan deze aanwijzingen en onderneem actie in de richting van je doel.

3. Blijf positief. Het is belangrijk om tijdens het hele proces een positieve houding te behouden, want negativiteit doet alleen maar pijn en maakt je ongelukkig.

Stel bijvoorbeeld dat je denkt dat je een slechte verkoper bent. Deze overtuiging draag je dan de hele dag bij je. Tijdens een verkoopgesprek zorgt je RAS er vervolgens voor dat je de andere persoon even ziet wegkijken en dat jij dat dan als desinteresse ervaart. Dit beïnvloedt hoe je denkt, hoe je je voelt en hoe je spreekt. Voor je het weet heb je een slecht verkoopgesprek en wordt jouw negatieve overtuiging bevestigd. Zo wordt je negatieve overtuiging een selffulfilling prophecy.

Als je echter een positieve houding aanhoudt, zie je misschien dat de andere persoon in jouw gesprek is geïnteresseerd, waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt, met meer enthousiasme gaat spreken en een succesvol verkooppraatje houdt.

In het voorbeeld van gewichtsverlies werkt dat net zo. Als je niet gelooft dat je kunt afvallen, zul je dat ook niet doen. Je zult altijd excuses vinden om niet te gaan sporten of gezond te gaan eten. Je geeft dan gemakkelijk op.

Aan de andere kant, als je een positieve houding behoudt en gelooft dat je je doel kunt bereiken, zul je ook manieren vinden om het te laten gebeuren. De kans is dan groter dat je je aan je gezonde eet- en beweegplan houdt.
Een positieve overtuiging zorgt ervoor dat je een positieve werkelijkheid krijgt. Het laat je anders denken, voelen en praten.

Waarom werkt dit?

Om je wensen te verwezenlijken is het dus belangrijk om te zorgen dat het bewuste en het onderbewuste goed samenwerken.
Met je bewuste kun je specifiek maken wat je wilt bereiken. Tevens neem je met je bewuste het besluit om dit ook te bereiken. Om ervoor te zorgen dat deze twee helften van je geest elkaar ontmoeten, moet je ervoor zorgen dat je ook echt gelooft dat je het doel, dat je voor jezelf hebt gesteld, kunt bereiken.
Als je niet gelooft dat het bereiken van je doel mogelijk is, dan zal je onderbewuste je door het filter van je RAS tegenwerken. Kortom, je zult je doel niet bereiken omdat je niet gelooft dat je het ook kunt.

Krijg ondersteuning

Als het gaat om het bereiken van je doelen, is je onderbewuste een krachtig hulpmiddel. Door te begrijpen hoe het werkt, kun je leren hoe je de kracht ervan kunt benutten en hoe je het in jouw voordeel kunt gebruiken.

Maar als je vastzit en je onderbewuste niet kunt overtuigen dat je goed genoeg bent, dan komt het advies van een professionele coach om de hoek kijken. Om je verlangens te kunnen realiseren, zal een coach je helpen om slechte gewoonten te identificeren, je gedrag aan te passen en je verantwoordelijk en gemotiveerd voor je doelen te houden.

Ben je geïnteresseerd in wat ik als professionele coach voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op en dan bespreken we hoe ik je kan helpen.

Recente posts

De waarheid over verandering van je automatische gedrag

De waarheid over verandering van je automatische gedrag

Het kan moeilijk zijn om ons automatische gedrag te veranderen, vooral als het iets is dat we al lang doen. Ook voor mij, als iemand had voorgedrongen bij de bakker liet ik het altijd gebeuren en zei er niets van. Ik wist dat het mijn beurt was, maar ik wilde geen...

Lees meer