Hoe de Omgeving en het Geheugen van je Lichaam Invloed Hebben op Jou

Weet je waarom je bent zoals je bent? Welke gebeurtenissen ook geleid hebben tot je huidige identiteit, weet dat het niet te laat is om ze te veranderen.

Wie ben je?

Het lijkt misschien een makkelijke vraag, maar misschien is het beter om niet meteen te antwoorden met wat als eerste in je opkomt. Denk erover na. Wat is het beeld dat je van jezelf hebt?

Is dat het eerste dat mensen zien? Is het de buitenkant die je laat zien om je zwakke plekken te beschermen?

Iedereen draagt een soort van masker aan de buitenkant, maar wie we zijn, ligt veel dieper dan dat.

Wie we echt zijn, is wat we zien als we dieper in onszelf kijken. We zijn meer complex dan onze buitenkant aan andere mensen laat zien.

Alles wat we diep van binnen zijn, is het resultaat van vele onbewuste signalen. Dat zijn signalen die ontstaan na jaren van blootstelling aan omgevingsfactoren. Ze leren ons lichaam om bepaalde reacties te hebben op onbewuste signalen.

Maar waarom is dit belangrijk voor jou?

Als je een presteerder bent, wil je een punt van totale controle over je lichaam bereiken. In die situatie is zelfs zoiets als het geheugen van je lichaam een concept dat je zult moeten begrijpen.

Het Begrijpen van het Geheugen van je Lichaam

Om te benadrukken hoe het geheugen van je lichaam werkt en waarom het een bewezen concept is, zal ik Nick Mullin’s verhaal met je delen.

Nick was net als de meeste kinderen die op het platteland opgroeiden. Al zijn tijd besteedde hij aan het racen op zijn crossmotor en four-wheelers en doen wat zijn vrienden deden.

Toen het plaatselijke skatepark er kwam, zag Nick eindeloze mogelijkheden. Al snel kon hij alleen nog maar aan skaten denken – hij wilde zo snel mogelijk gaan, spins en whips doen.

Nick ontdekte wat hij het liefste deed.

Maar op een onfortuinlijke dag gingen hij en zijn vriend Steve naar een vervallen magazijn om een clip op te nemen. De conditie van de vloer was verschrikkelijk maar toch besloot hij te skaten. Jammer genoeg kreeg hij een ongeluk toen hij in een scheur van 7 cm terecht kwam. Het resultaat was een grote schaafwond van zijn knie tot zijn heup.

Wat op dat moment een onschuldige schaafwond leek, leidde tot een MRSA-besmetting – een vleesetende stafylokok infectie.

Hij werd anderhalve maand in een coma gehouden met 1% kans op overleven. Ook al herstelde Nick, de MRSA had zijn hersenweefsel en oogzenuw aangetast. Hij verloor zijn gezichtsvermogen en ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat hij geen idee had hoe hij voor zichzelf zou kunnen zorgen in de toekomst.

Nick had niet de wilskracht om iets te doen en had medelijden met zichzelf.

Na een tijdje ging hij naar het park. Hij had, vanwege zijn toestand, nooit gedacht dat hij ooit nog zou skaten. Maar het geluid van de wieltjes maakte hem jaloers genoeg om de moed te verzamelen om iets te doen.

Zijn jaloezie leverde hem iets op.

Toen hij op zijn board stond, wilde hij alleen maar naar de andere kant van de schans. Maar zodra hij begon te skaten, begon hij langzaam de dingen te doen die hij deed toen hij nog kon zien. Waarom gebeurde dit?

Dit was mogelijk omdat Nick dit jarenlang herhaald had en spiergeheugen had.

Het lastigste was het om over de drempel te stappen dat hij zijn acties niet kon zien.
Gelukkig leerde Nick om zijn lichaam zijn gang te laten gaan en het te laten doen wat natuurlijk voelde.

Feit is dat er veel verhalen zijn zoals het verhaal van Nick, die het concept van het geheugen van het lichaam bewijzen. Maar wat interessant is, is dat het veel dieper gaat dan dat.

Je Lichaam Herinnert Zich Alles

Het geheugen van je lichaam is niet alleen herhaling. Eigenlijk kan ons lichaam alle input die we door de jaren heen ontvangen hebben, opslaan, bewust of onbewust.

Ons lichaam weet hoe we geraakt zijn en wat er met ons gebeurde. Nu kun je je sommige dingen misschien niet herinneren, maar intense momenten staan in het geheugen van ons lichaam gegrift.

Stel je een moeder voor die haar pasgeboren dochter op schoot neemt. En ze begint direct te huilen. Ze kan niet stoppen met huilen als ze haar baby in haar armen heeft en blijft dat maandenlang doen. Oneindig verdriet lijkt de vrouw te overspoelen, maar ze weet niet waarom.

Langzaam maar zeker komen vage fragmenten van haar eenzaamheid naar boven uit het verleden.

De geboorte van haar dochter leidt tot een emotionele gebeurtenis – het is de herinnering aan het verlies van haar moeder op jonge leeftijd en de eenzaamheid daarna.

Dus, wat betekent dit? Is het allemaal slechts spiergeheugen?

Niets is minder waar.

Zeker, sommige mensen kunnen skaten zonder te zien, zoals Nick, of een voetbal met grote nauwkeurigheid 50 meter wegschoppen. Een pianist weet zelfs hoe hij een bepaald stuk moet spelen zonder partituur.

Maar we reageren ook op een bepaalde manier vanwege andere onbewuste signalen die het geheugen van ons lichaam op verschillende manieren interpreteert.

We denken er niet bij na. Maar we doen het omdat we gewend zijn het te doen.

En dit is wat je moet onthouden:

Alles waarover we het hiervoor gehad hebben, is het resultaat van zowel onze omgeving als onze acties.

Hoe je Omgeving Invloed op je Heeft

Laat me jou iets vragen.

Welke bewuste en onbewuste signalen vuurt je omgeving op je af?

Onze omgeving kan positieve en negatieve signalen afgeven. Welke het ook zijn, je lichaam slaat ze op.

Stel je voor dat iemand je een plaatje laat zien.

Je kunt ernaar kijken, erover nadenken en de keuze maken van wat je erbij voelt. Dat heeft allemaal te maken met het type signalen dat ons lichaam associeert met dat plaatje. En hetzelfde geldt voor onze emoties, gedachtes en fysieke acties.

Als te veel dingen boosheid, onrust of stress veroorzaken, dan gaat dat ten koste van je lichaam en geest. Daarom is het belangrijk om je omgeving met zorg uit te kiezen. Je wilt niet vast komen te zitten en omringd worden door mensen en omstandigheden die te veel negatieve signalen afgeven.

In een ongezonde omgeving worden je vrijheid en keuzes beperkt. Dat gebeurt als je niet bewust woorden of beelden kunt waarnemen. Wat overblijft zijn de onbewuste signalen die je lichaam opslaat en deze kunnen mentale en fysieke symptomen veroorzaken.

Lichaamsgeheugen – De Sleutel tot je Ontwikkeling

Wat kunnen we hieruit leren?

Laten we teruggaan naar de eerste vraag – wie ben je?

Je identiteit is de som van alles wat je ervaren hebt en hoe je lichaam zorgt dat je op deze ervaringen reageert. Je identiteit is niet wat je mensen aan de buitenkant laat zien, vaak is dit een masker. Het is ook niet wat je ziet als je in de spiegel kijkt.

Wie je bent is de persoon die diep van binnen in je zit – een product van je omgeving.

En daarom kun je altijd veranderen wie je echt bent, zonder je potentieel te beperken, maar alleen als je kiest voor langdurige blootstelling aan een gezonde omgeving.

Een omgeving die je lichaam zal helpen positieve signalen op de slaan.

Recente posts

De waarheid over verandering van je automatische gedrag

De waarheid over verandering van je automatische gedrag

Het kan moeilijk zijn om ons automatische gedrag te veranderen, vooral als het iets is dat we al lang doen. Ook voor mij, als iemand had voorgedrongen bij de bakker liet ik het altijd gebeuren en zei er niets van. Ik wist dat het mijn beurt was, maar ik wilde geen...

Lees meer