De term ‘burn-out’ hoor je tegenwoordig steeds vaker, maar wat is dat nu eigenlijk? En kun je er ook iets aan doen? Het goede nieuws is dat er technieken bestaan om je mentale gesteldheid en je mindset te verbeteren, die de oorzaken van een burn-out kunnen aanpakken. De eerste stap naar herstel is het identificeren van de tekenen van een burn-out in jezelf en toegeven dat je ziek (aan het worden) bent.
Wat is een burn-out?
De niet aflatende eisen, die het moderne leven aan ons stelt, zijn nog nooit zo groot geweest. We voelen constant die druk om harder te moeten werken, betere resultaten te moeten behalen en het beste van onszelf te geven. Helaas zorgt het voldoen aan al deze verwachtingen en leven volgens de overtuigingen van onze influencers voor een enorme mentale druk.
Na verloop van tijd raken we mentaal en fysiek tot op het bot uitgeput. Sommigen raken vervreemd van degenen die het dichtst bij hen staan of soms ook van het leven zelf. Uiteindelijk beginnen onze prestaties op het werk, onze relaties en onze algehele kwaliteit van leven af te nemen. Burn-out is de manifestatie van de constante behoefte om te moeten presteren en de verwachtingen van anderen te overtreffen.
Mensen met een ernstige burn-out kunnen moeite hebben om zowel thuis als op het werk de meest elementaire taken uit te voeren. Ze hebben vaak het gevoel dat ze constant een inhaalslag moeten maken. De wens om koste wat kost te presteren, wordt dan uiteindelijk contraproductief. En zo gaat de cyclus verder.
Maar er is hoop. Je kunt een burn-out verslaan door grootschalige veranderingen in je leven aan te brengen. En als dat niet werkt, zijn er mentale technieken en veranderingen in de mindset, die deze slopende aandoening voorgoed kan verbannen.
Eenvoudige manieren om een burn-out te verslaan
Er zijn een paar eenvoudige snelle oplossingen, die je kunt toepassen om een burn-out te verslaan. Hoewel deze alleen in milde gevallen effectief zijn, kunnen ze als je toegewijd bent wel snelle resultaten opleveren.
1. Verbeter je slaapkwaliteit
Streef naar minimaal zeven uur slaap per dag. Houd je als dat mogelijk is aan een vast slaappatroon en zorg ervoor dat alle afleiding en overbodige prikkels uit je slaapkamer zijn verwijderd. Regelmatig goed slapen, is een geweldige manier om de symptomen van een burn-out te verlichten.
2. Eet gezonder
Zie voeding als de brandstof voor je lichaam. Hoe beter de kwaliteit van de voeding, hoe beter je lichaam en je geest kunnen presteren. Een voedzaam en uitgebalanceerd dieet kan je helpen om effectiever met stress om te gaan. Eet veel verse groenten en vooral groene bladgroenten om de serotonineproductie in je hersenen te vergroten. En consumeer veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3-vetzuren omdat die van vitaal belang zijn om je concentratieniveaus op peil te houden.
3. Doe een stapje terug
Het lijkt misschien wel een eenvoudig advies, maar veel te veel mensen overwegen niet eens om een stapje terug te doen van het leven dat hen ziek maakt. Als je denkt dat het werk de oorzaak van je burn-out is, kan een simpele vakantie helpen, maar dat is slechts tijdelijk. Als er een structureel probleem is met de manier waarop je werkt, moet je misschien rekening houden met de mogelijkheid dat het tijd wordt voor een andere baan of misschien zelfs wel een nieuw vakgebied.
4. Doe je oefeningen
Burn-out is een vicieuze cirkel van chronische stress. Je voelt je aan het einde van een lange dag te moe om te gaan sporten, dus kies je voor meer zittende activiteiten. Maar dit maakt je op de lange termijn lusteloos en nog vermoeider. Zorg ervoor dat beweging een onderdeel van je dagelijkse routine wordt en geen activiteit om bang voor te zijn. Breng kleine veranderingen in je levensstijl aan zoals bijvoorbeeld lopen naar je werk, wat vaker de trap nemen in plaats van de lift en deelnemen aan sociale sportactiviteiten zoals bijvoorbeeld tennis of golf.
5. Vertrouw op je ondersteuningsnetwerk
Krop de symptomen van je burn-out niet op. Praat met de mensen die het dichtst bij je staan over hoe je je voelt. Vraag om hulp of advies aan mensen, die een burn-out hebben gehad. Je gedachten en gevoelens delen is vaak stimulerend en het is in ieder geval een begin van de reis naar herstel.
6. Zoek hulp van een mindset coach
Je werk en privéleven kunnen misschien een belangrijke oorzaak van je burn-out zijn, maar ze zijn waarschijnlijk niet de hoofdoorzaak. Daarvoor moet je dieper in jezelf kijken. Stel jezelf een paar vragen:
- Waarom denk je zoals je denkt?
- Sta jij toe dat de overtuigingen van anderen jouw beslissingen en denkprocessen beïnvloeden?
- Waarom reageer je zo op gebeurtenissen?
- Ben je trouw aan je authentieke zelf?
Velen van ons voelen zich gedwongen om een weg te bewandelen, waar we zelf nooit bewust voor zouden hebben gekozen. Dit gebeurt meestal wanneer je overtuigingen en mentaliteit door anderen worden beïnvloed. Als je je kunt losmaken van die manier van denken, kun je ook loskomen van een burn-out.
Eefke is een veelgeprezen mindset coach. Zij kan je helpen bij het vinden van antwoorden op bovenstaande vragen. En ze kan je verschillende technieken leren, die zijn ontworpen om je mindset voorgoed te veranderen. Zodra je een meer waarheidsgetrouwe versie van jezelf wordt, kun jij – ongeacht de gebeurtenissen en de voorvallen in je leven – een burn-out voorkomen.