De waarheid over verandering van je automatische gedrag

Het kan moeilijk zijn om ons automatische gedrag te veranderen, vooral als het iets is dat we al lang doen. Ook voor mij, als iemand had voorgedrongen bij de bakker liet ik het altijd gebeuren en zei er niets van. Ik wist dat het mijn beurt was, maar ik wilde geen problemen veroorzaken.

Tijdens coaching kwam ik er achter dat ik dit altijd deed – ik wilde graag gezien worden . Maar dit te weten komen veranderde niet automatisch mijn gedrag. 

Als jij ook in zo’n situatie zit is het belangrijk om te weten dat je jouw automatisch gedrag kan veranderen. Het kan wat tijd en moeite kosten, maar het is mogelijk om te breken met oude gewoontes en nieuwe, gezondere gewoontes aan te leren.

Is inzicht voldoende om je gedrag aan te passen?

Als je het weet, maar je gelooft niet dat je kunt veranderen, dan gaat het heel moeilijk worden. Maar als je het inzicht hebt en je gelooft dat veranderen mogelijk is, dan is de kans veel groter dat je erin slaagt.

De eerste stap is dat je je bewust wordt van de gewoontes in je gedrag. Als dat inzicht er is kun je je afvragen waarom je sommige dingen automatisch doet. Voor mezelf vroeg ik me af waarom ik gezien wilde worden als vriendelijk, wijs en verstandig.

Ik realiseerde me dat ik dit had meegekregen van mijn familie en mijn sociale omgeving. Ik hoefde hier niet aan te voldoen om een goed mens te zijn. Ik kan vriendelijk en tegelijkertijd assertief zijn.

Het feit dat ik me dit realiseerde was een belangrijke stap in het veranderen van mijn gedrag. Toen ik besefte dat ik me niet op een bepaalde manier hoefde te gedragen was het heel gemakkelijk om het anders te doen.

Als je jouw automatische gedrag wilt veranderen is het belangrijk om te beseffen dat we de kracht hebben om dat te doen. Veranderen is mogelijk maar dat vergt moeite en inzet.

Waarom leidt inzicht niet altijd tot verandering van het automatische gedrag?

Je automatische gedrag wordt gevormd door gewoontepatronen. In zo’n situatie als bij de bakker overheerste de overtuiging dat ik “aardig” en “wijs” moet zijn en “niet boos mag worden”.

Toen ik zelfstandige, gaf ik mezelf toestemming om onaardig te zijn en boos te worden. Gedrag als “ik mag onvriendelijk zijn,” “ik mag mijn grenzen stellen” en “ik mag boos worden” werd mijn leidraad.

Nu is het voor mij geen probleem meer om assertief op te treden bij de bakker met: “ik denk dat het mijn beurt is.” Ik doe het automatisch en ben er relaxed bij.

Het verschil is dat mijn automatische gedrag in overeenstemming is met mijn nieuwe overtuigingen. Dus als je je automatische gedrag wilt veranderen, dan is het belangrijk om te beginnen met het veranderen van je gewoontepatronen.

Wat zijn enkele van de gewoontepatronen die kunnen leiden tot een verandering van je automatische gedrag?

 Enkele gewoontepatronen die kunnen leiden tot verandering van je automatische gedrag zijn:

“Ik zou/zou niet moeten X

“Ik moet/hoef niet X te doen”

“Het is goed/fout als ik X doe”

Deze gewoontepatronen zorgen normaal gesproken voor een gevoel van verplichting, schuld of schaamte. Die maken het moeilijk om je tegen je automatische reacties in te gedragen.

Deze gewoontepatronen veranderen is een belangrijke stap in het veranderen van je automatische reacties. Als we onze manier van denken over ons gedrag veranderen dan wordt het veel makkelijker om ons anders te gedragen.

Eén gewoontepatroon in het bijzonder kan daarbij helpen: “ik kies ervoor om X te doen”. Deze gewoonte zorgt voor een gevoel van kracht en keuze. Het kan ons helpen om ons meer zelfverzekerd te voelen en meer in staat om ons gedrag aan te passen.

Geprogrammeerd in ons onderbewustzijn

Voor je gevoel controleer je je leven door de wensen en verlangens die je hebt. Maar neurowetenschap leert ons iets belangrijks: je regisseert slechts 5 procent van je leven bewust. 95 procent van de tijd wordt je leven gecontroleerd door overtuiging en gewoontes die in je onderbewustzijn zijn geprogrammeerd.

Dus je kunt inzicht krijgen in je gedrag maar je faalt daarmee vaak in het veranderen van je automatische gedrag. Dit komt omdat er zo weinig momenten zijn dat je echt, bewust controle hebt over je leven. De rest van de tijd wordt je leven door je onderbewustzijn gecontroleerd.

Om je automatische gedrag aan te passen moet je de programmering in je onderbewustzijn veranderen. Dit is niet makkelijk maar het is mogelijk. Door inzet en met inspanning kun je leren om je onderbewustzijn te herprogrammeren.

Een van de manieren om dit te doen is door Emotional Freedom Techniques (EFT) oftewel kloppen op ontspanningspunten. Kloppen kan helpen om de emoties en overtuigingen die je automatische gedrag in stand houden, vrij te maken. Als deze emoties en overtuigingen zijn vrijgemaakt wordt het veel makkelijker om je gedrag aan te passen.

Kloppen is maar een van de vele manieren die gebruikt kunnen worden om het onderbewustzijn te herprogrammeren. Als je je inzet om je automatische gedrag aan te passen, dan zijn er vele manieren om dat te doen.

Redenen voor het automatisch herhalen van gedrag

Er is een goede reden waarom het automatisch herhalen door je onderbewustzijn wordt toegepast. Toen je leerde lopen als kind had je daarvoor alle energie en concentratie nodig. Datzelfde gebeurt als je leert autorijden. Maar als je deze gewoontes onder de knie hebt maakt je onderbewustzijn er automatische procedures van. Iets dat ooit onmogelijk leek wordt dan plotseling kinderlijk eenvoudig. Je denkt er niet eens meer bij na als je je ene voet voor de andere zet of in je auto naar huis rijdt.

Je programmeert niet alleen simpele bewegingen als lopen en rijden. Je programmeert ook waarnemingen en past je gedrag aan.  Deze programmering vindt voornamelijk plaats in de eerste zes jaar van je leven. Je neemt dit gedrag en de overtuiging ervan aan door de dingen die je leert, om snel te kunnen functioneren. Dit is hoe je gewoontes zijn ontstaan die tot op de dag van vandaag ook zijn blijven bestaan. Regelmatig zit daar een gewoonte bij waar je nu als volwassene niet blij mee bent.

Gelukkig kun je dit soort onderbewuste programma’s veranderen door nieuwe, krachtige gedragingen en overtuigingen te leren. Dit doe je door het nieuwe gedrag regelmatig te herhalen totdat het een gewoonte wordt. Je wordt dan niet langer automatische aangestuurt door de beperkte gewoontes uit het verleden, maar door keuzes uit het heden.

Verschillende leermethodes

Je bewustzijn en je onderbewustzijn leren op verschillende manieren.

  • Je bewustzijn leert door inspiratie; het lezen van een boek, een bekijken van een film of het hebben van een interessant gesprek met een vriend of leraar.
  • Je onderbewustzijn automatiseert werkwijzen of maakt gewoontes aan.

Als je automatische werkwijzen in je onderbewustzijn wilt vervangen, moet je de overtuiging die je onderbewustzijn aanstuurt vervangen. Dat is niet gemakkelijk. Je bewustzijn kan je onderbewustzijn alleen bereiken via gevoel. Daarom moet je bepaalde gevoelens in jezelf opwekken om je onderbewustzijn te herprogrammeren.

Dit kun je doen door oude ervaringen opnieuw te beleven of door nieuwe toekomstige ervaringen beeldend voor je te zien. Je kunt ook gebruik maken van positieve zelfreflectie en visuele gedachten om een nieuwe overtuiging in je onderbewustzijn te creëren. Dit zijn sterke gereedschappen die kunnen helpen om je automatische gedrag te veranderen.

Kloppen om automatisch gedrag in je onderbewustzijn te veranderen

Dit is de reden waarom het inzicht dat je krijgt van een goed therapeutisch gesprek of een boek of workshop niet meteen leidt tot een verandering van je automatische gedrag. Het verandert je overtuiging niet. Het verandert je automatische gedrag niet en als gevolg daarvan, ook niet je ervaring. Die inzichten spreken je verkeerde bewustzijn aan. Door een overtuiging direct in je onderbewustzijn te vervangen verandert je gedrag meteen.

Als je weet hoe je onderbewustzijn werkt kun je deze kennis gebruiken om je automatische gedrag te veranderen. Je kunt positieve zelfreflectie en visuele gedachten gebruiken om je overtuiging te veranderen. Op deze manier kun je je onderbewustzijn beïnvloeden en je gedrag veranderen.

Je kunt ook andere methoden gebruiken zoals oude ervaringen herbeleven of nieuwe ervaringen in gedachten houden om gevoelens te creëren die je onderbewustzijn helpen de programmering aan te passen.

Als je je overtuigingen hebt veranderd wordt het eenvoudiger om je gedrag te veranderen. Je gedachten en gedrag worden niet meer automatisch bepaald door je verleden maar door je bewuste keuzes in het heden. Dit geeft je veel meer vrijheid en flexibiliteit in je leven. Je bent niet langer een slachtoffer van je onderbewuste programmering maar de maker van je eigen leven.

 Laatste gedachten

Automatisch gedrag wordt veroorzaakt door programmering in je onderbewustzijn. Deze programmering is vaak gebaseerd op oude, beperkte overtuiging die niet meer bij je passen.

Dus als je de volgende keer merkt dat je je gedraagt op een manier die je niet wilt, weet dan dat je dat kan veranderen. Je hebt de kracht om de programmering van je onderbewustzijn aan te passen. En als je dat doet zul je versteld staan hoeveel meer vrijheid en flexibiliteit je in je leven krijgt.

Een verhelderend gesprek met mij kan je helpen de programmering van je onderbewustzijn te begrijpen en kan je de hulpmiddelen geven om het te veranderen. Plan vandaag nog een gratis gesprek in om van start te gaan.

Wacht niet langer om te starten met het leven dat je wilt leiden. Je hebt de kracht om je leven nu, direct al te veranderen e

Recente posts