De sleutel tot het kennen van je innerlijke zelf

“Alleen in het streven om onszelf te leren kennen en te begrijpen, heeft ons leven enige betekenis of waarde.” – Socrates

Vraag je je af wat de zin van jouw leven is? Het doel van ons leven en de reden van jouw bestaan?
Weet je waarvoor je hier op aarde bent?
Je zou kunnen denken dat het leven draait om doen wat er van je verwacht wordt en een vooraf bepaald bestaan leiden. Dat het leven draait om studeren, werken, een gezin stichten, kinderen krijgen, af en toe op vakantie gaan en dan sterven van ziekte of ouderdom.

De meeste mensen begrijpen hun levensdoel niet en denken zelfs niet eens na over hun levensdoel.

Voor deze mensen is het idee om een doel te hebben dom of zelfs ‘hippie’. Hun aandacht gaat altijd uit naar de nieuwste rages, het kopen van trendy producten en het volgen van het levenspad dat door de maatschappij, de media en de overheid wordt bepaald. Dingen in twijfel trekken is voor hen nooit een optie.
Voor hen die geen gevoel en enthousiasme voor het leven hebben, is het leven… gewoon om te leven. Eten, slapen, wakker worden, dingen gedaan krijgen, en herhalen. Ze missen de potentie om groot te denken en een zinvol leven te creëren.
De nihilisten die alle moraal en principes verwerpen in de overtuiging dat dit leven zinloos is – het heeft geen intrinsieke betekenis of waarde – vragen zich af: Waarom moet je een doel vinden als iets geen betekenis heeft?
Maar wat als ik je vandaag zou vertellen dat er een reden is voor je bestaan? Een reden die heel anders is dan wat je al die tijd hebt geleerd. Een reden die groter is dan je je je kunt voorstellen.

Wat als je leven van een grotere betekenis is?

Een betekenisvol leven dat veel groter is dan alles wat jou over jezelf en de wereld is verteld, maar dat je nog niet hebt meegemaakt omdat je je ware en hoogste zelf hebt onderdrukt?

  • Ben je op zoek naar het doel van je leven?
  • Weet je niet zeker of je je leven op de juiste manier leeft?
  • Of sta je gewoon per ongeluk op deze pagina?

Komen er ja’s? Dan heb ik iets voor je: de ultieme serie om je te helpen je innerlijke zelf te vinden.
Misschien ben je sceptisch. De nihilisten onder jullie die geloven dat het leven zinloos is, zouden kunnen denken dat deze serie slechts onzin is. De apathen onder jullie, die het niet uitmaakt of je een doel hebt of niet, zouden kunnen denken dat deze serie je aandacht onwaardig is. Doel van het leven? Wie kan het wat schelen?
Echter, je bent hier nu deze blog aan het lezen en dat is niet zonder reden. Je wordt uitgenodigd om de serie te lezen met een open geest, zonder vooroordelen en partijdigheid. Wees niet oordelend, veracht niet en heb geen verwachtingen. Lees gewoon met de bereidheid om iets nieuws te leren. Wanneer we een open geest aannemen, leren we het meest, niet door ons met een gesloten geest en scepticisme te verzetten tegen de dingen en ze te evalueren.

Maar wat als je op een gegeven moment iets nieuws ontdekt over jezelf en je leven?

Wat gebeurt er dan?

  1. Je zult in staat zijn om deze kennis te gebruiken en direct toe te passen in elk aspect van je leven.
  2. Je kunt deze informatie gebruiken om jezelf te bevorderen op je reis naar grootsheid
  3. Je zult je gezond verstand gebruiken en het vermogen hebben om te onderscheiden wat waar of juist is, meer dan voordat je deze serie las, wat het uiteindelijke doel is van alles wat ik op deze blog schrijf.

Door middel van deze serie ben je waarschijnlijk je doel in het leven aan het (terug)vinden. Je levensdoel dat tussen de bedrijven door is ontsnapt aan jouw aandacht, wordt zo ineens duidelijk.
Je leven zal veranderen in een geheel nieuwe episode: ‘De opkomst van de nieuwe jij’. Je leven zal anders worden en je zult een heel nieuw spectrum van leven ontdekken dat je nooit eerder hebt gekend. Je wordt elke dag wakker met enthousiasme en passie voor wat er komen gaat en wat je gaat doen – meer dan ooit tevoren.
Het vinden van het doel van je leven hangt af van hoe lang je je innerlijk hebt ontwikkeld en hoe goed je de inhoud gebruikt.. Hierover binnenkort meer.

JIj en ik , we Wij zijn professionals  die geloven dat het hebben van een doel deel uitmaakt van een bewust leven.

Ik ben hier om je te ondersteunen je leven ten volle te leven. Door een open geest (en hart) te hebben, sta je jezelf toe om nieuwe inzichten te verwerven, waardoor je op jouw beurt de weg naar het bereiken van grootsheid in het leven korter maakt.
Voor degene die een duidelijk doel heeft: verheug je met mij en lees deze serie met een open geest. Kijk wat eruit voortkomt. Het zou heel goed kunnen dat datgene waarvan wij denken dat het de waarheid is, niet de waarheid is. De enige manier om de echte waarheid te onderzoeken is door een open geest aan te nemen. Want wat bestemd is om je doel te zijn, zal geopenbaard zijn nadat we klaar zijn met deze serie.
Mijn doel is dat je aan het einde van deze serie een stap dichterbij je werkelijke doel bent – waardoor je een bewust leven zult leiden.

Om je doel in het leven te vinden moet je weten wie je bent – waar je voor staat.

Ik verwijs niet naar je levensrollen of je sociale identiteit. Je kunt een vriend, broer/zus, werknemer, vriendin/vriendin, man/vrouw, vader/moeder, vader/moeder en zoon/dochter tegelijk zijn, maar dit zijn slechts aspecten van jou die niet echt representatief zijn voor wie je in wezen bent. Wie en wat je werkelijk bent aan de binnenkant, is je innerlijke zelf.
De sleutel tot het kennen van je innerlijke zelf, is om in jezelf te geloven en je doel, visie, doelen, waarden en motivaties te kennen. Niet alleen wat anderen je hebben verteld, maar wat je zelf hebt ontdekt. Het kennen van je innerlijke zelf vereist een hoog niveau van meditatie, zelfanalyse en zelfbewustzijn. Als je helderheid hebt over tenminste de helft van wat hierboven is genoemd, heb je zeker een vrij hoog niveau van zelfbewustzijn. Tegelijkertijd eindigt de progressie van zelfontdekking nooit – het is een levenslange reis.
Maar als persoon, heb je ook andere doelen en dromen die verschillen van die van het bedrijf. Misschien hou je van basketbal en droom je ervan om een zeer gewilde basketbalcoach te worden, die nationale teams traint. Dat is heel anders dan wat er van jou als werknemer van een autobedrijf wordt verwacht. Dit geldt ook voor je andere identiteiten. Van jou wordt verwacht dat je voor elke identiteit een reeks doelen, waarden, visies en overtuigingen hebt die misschien niet precies hetzelfde zijn als het doel, de waarden, de visie en de overtuigingen van je innerlijke zelf.
Iedereen uniek is , kan je innerlijke zelf niet worden ingesloten door één identiteit of label. Ik ben een coach voor mijn klanten, een dochter voor mijn ouders, een zus voor mijn broer, een vriendin voor mijn vrienden, een blogger voor mijn lezers en een trainer voor degenen die mijn workshops bijwonen, maar ik ben meer dan alleen dat. Dit zijn slechts rollen en titels. Geen van de rollen op zich geeft nauwkeurig aan wie ik ben. Het innerlijk van mij is iemand die door geen enkel label kan worden gedefinieerd.
Een beter scenario voor deze casus is de zonnebloem. Je innerlijke zelf is net als het hoofd van de zonnebloem (het middelste deel waar de bloemblaadjes aan vastzitten). Je identiteiten zijn de bloemblaadjes rond je innerlijke zelf. Terwijl de bloemblaadjes zijn bevestigd aan de kop, zijn ze niet de kop. Zo zijn ook je identiteiten aan je gehecht, maar ze vertegenwoordigen niet wie je bent als geheel.

Het belang van het vinden van je innerlijke zelf.

Waarschijnlijk word je al jarenlang gedefinieerd door je verschillende identiteiten. Het is nu het perfecte moment om na te denken over wie je werkelijk vanbinnen bent en die identiteiten weg te nemen. Laten we je identificeren met wie je werkelijk bent.
Tegenwoordig is het gebruikelijk dat mensen zichzelf in bepaalde rollen zien, zoals een vriend, partner, werknemer of zoon/dochter. Sommigen besteden hun hele leven aan het opbouwen van zichzelf rond deze identiteiten. Als deze identiteiten worden weggenomen, zullen ze waarschijnlijk hun identiteit verliezen, omdat ze zich weinig bewust zijn van wie ze werkelijk vanbinnen zijn. Dit soort mensen kunnen nooit hun eigen visie, doelen en overtuigingen verwoorden die verder gaan dan wat hun identiteit hun oplegt.
Iemand die in zijn identiteit als zoon verankerd is, ziet zijn hele bestaan bijvoorbeeld als een zoon. Hij zal de dingen doen in overeenstemming met wat het beste is voor zijn ouders. Een groot deel van zijn tijd zal hij met zijn ouders doorbrengen en doen wat goed voor hen is, en andere dingen in zijn leven opgeven om zijn ouders gelukkig te maken. En als het tijd is om belangrijke beslissingen te nemen, bijvoorbeeld met betrekking tot zijn carrière of levenspartner, zorgt hij ervoor dat zijn ouders het goedkeuren voordat hij enige actie onderneemt. Zijn ouders staan centraal in zijn leven.
Maar wat hij werkelijk is, is veel meer dan alleen maar een zoon van zijn ouders zijn. Als, of liever gezegd wanneer, zijn ouders zijn leven verlaten, zal hij in een staat van totale ontreddering verkeren. Zijn leven zal zeer waarschijnlijk uit de hand lopen, omdat de ankerpersoon die hij heeft opgebouwd is verdwenen. Het is als het verdwijnen van de kop van de zonnebloem, waarvan alle bloemblaadjes wegspatten omdat er niets meer is wat ze bij elkaar houdt. Als je te zeer gehecht raakt aan een van je identiteiten, loop je het risico een identiteitscrisis te krijgen wanneer die specifieke rol wordt weggenomen.
Voor alle duidelijkheid, ik zeg niet dat het slecht is om een goede zoon te zijn of dat het slecht is om een goede ouder te zijn. Dat is helemaal niet het geval. Maar ik ben van mening dat we moeten weten wie we van binnenuit zijn, terwijl we ons inzetten voor onze rol en begrijpen dat dit het verlengde is van wie we zijn.
Daarom moet het vinden van ons innerlijk zelf onze topprioriteit zijn. Door dit te doen, word je de eigenaar van je leven. Om te voorkomen dat je je leven voor anderen leeft, andermans doelen najaagt en voldoet aan de verwachtingen van anderen in plaats van wat je echt wilt, moet je verbonden raken met je innerlijke zelf. Het vinden van je innerlijke zelf is de vereiste stap om een bewust leven te leiden, vanuit je eigen creatie.

Het kennen van je innerlijk zelf komt voort uit zelfbewustzijn

Zoals eerder gezegd, is zelfbewustzijn de sleutel tot het kennen van je innerlijk zelf. Ook al heb je geen volledige duidelijkheid over je innerlijk zelf, het is waarschijnlijk dat bepaalde aspecten ervan al dagelijks worden tentoongesteld door hoe je handelt. Als je een overtuigend verlangen voelt om er altijd voor je vrienden te zijn, dan is betrouwbaarheid waarschijnlijk een belangrijke waarde voor je.
Het is volkomen begrijpelijk als je je innerlijk (nog) niet kent. Het realiseren en onthullen van je innerlijk zelf is een levenslang proces.
Ik weet nog dat toen ik op de lagere en middelbare school zat, ik niet echt wist wie ik was of waar ik voor stond. Eigenlijk weet niemand op die leeftijd dat. We waren allemaal gericht op doen wat ons werd verteld. Er was niet veel zelfonderzoek of zelfbewustzijn. Op die leeftijd vroeg niemand ons om na te denken over wie we waren, wat we dachten, of wie we wilden zijn. Terwijl we onze eigen neigingen en gedrag hadden, waren ze in het beste geval onscherp.
De grootste kennis die je ooit zult verwerven is het verkrijgen van een gevoel van wie je werkelijk bent. Laat me je helpen en schrijf je in voor mijn 5-daagse Challenge waar je je innerlijke zelf zult ontdekken en de kans krijgt om een buitengewoon leven te ontdekken en de hoogste versie van jezelf te worden.

Recente posts

De waarheid over verandering van je automatische gedrag

De waarheid over verandering van je automatische gedrag

Het kan moeilijk zijn om ons automatische gedrag te veranderen, vooral als het iets is dat we al lang doen. Ook voor mij, als iemand had voorgedrongen bij de bakker liet ik het altijd gebeuren en zei er niets van. Ik wist dat het mijn beurt was, maar ik wilde geen...

Lees meer