De kracht van gedachtenspiralen (en wat jij kunt doen om te voorkomen dat je verdwaalt in negatieve spiralen)

De kracht van gedachtenspiralen

Je gedachtenspiralen hebben veel kracht. Als je in staat bent om positieve spiralen te behouden, ben je in staat om succes en vervulling te vinden.

Ik wil dit artikel beginnen met een gedachte-experiment. Uiteindelijk zal je zien hoe krachtig gedachtenspiralen kunnen zijn. Of het nu negatief of positief is. Dat laatste is natuurlijk wat je wilt.

Stel je een man voor die James heet en nog nooit in zijn leven naar een live concert is geweest. Hij houdt van muziek en heeft een favoriete band, maar hij heeft zich nooit bezig gehouden met livemuziek.

Ten slotte besluit hij kaartjes te kopen voor een optreden.

Om het nog beter te maken, speelt zijn favoriete band op het concert.

Vol verwachting arriveert James vroeg op de locatie, lang voordat de meeste mensen arriveren. Als de deuren opengaan, kan hij snel naar de voorkant van de zaal. Hij kijkt om zich heen en merkt dat de zaal erg druk begint te worden. Omdat hij nog nooit naar een concert was geweest, realiseerde hij zich niet hoeveel mensen er zouden komen opdagen. Gelukkig schieten alle gedachten aan de drukke zaal in zijn achterhoofd als de band het podium betreedt.

Het volgende uur speelt de band nummer na nummer.

James gaat helemaal op in de muziek. Hij sluit zijn ogen, zingt mee en laat de muziek hem in een veranderde staat brengen waarin hij niets dan pure gelukzaligheid voelt. Het is alsof zijn geest zich in een lus van constante positiviteit bevindt, gecreëerd door de muziek waar hij zo van geniet.

Maar na een uur verandert alles…

De paniek begint toe te slaan

Ongeveer een uur na het concert stopt de band met spelen om een ​​korte pauze te nemen en begint tegen het publiek te praten. James verlaat de veranderde staat waarin de muziek hem bracht en probeert te luisteren naar wat de band te zeggen heeft.

Maar dat kan hij niet.

Terwijl de zanger praat, merkt James dat hij weer de zaal rondkijkt. Hij ziet de ware omvang van de menigte die hem omringt en hij begint zich gevangen te voelen. Overal waar hij kijkt, is een zee van mensen die hem lijken te naderen.

Terwijl de muziek weer begint, probeert James zich te verliezen in het moment zoals hij eerder deed.

Helaas is zijn geest niet meer gefocust op de muziek.

In plaats daarvan is het gericht op de mensen die hem omringen en hem opsluiten in zijn kleine ruimte aan de voorkant van de zaal. Hoe meer hij zich op de mensen concentreert, hoe meer zijn geest begint te racen. Hij begint te denken aan alle mensen die dansen, springen en duwen in de menigte. En terwijl zijn geest zich verdiept in deze spiraal van gedachten, botst iemand tegen hem op.

Paniek slaat toe.

James begint sneller en oppervlakkiger te ademen. Dit zorgt ervoor dat zijn longen niet alle koolstofdioxide die ze bevatten, verbruiken, waardoor zijn lichaam niet genoeg zuurstof krijgt. Zijn lichaam begint berichten naar zijn ademhalingssysteem te sturen om hem te vertellen sneller te ademen. En voordat hij het weet, hyperventileert hij terwijl hij volledig in paniek is.

Wat we hier zien zijn twee voorbeelden van de kracht van gedachtenspiralen.

Tijdens het eerste uur van het concert zat James in een positieve spiraal die hem grote gevoelens van vreugde gaf. Maar zodra zijn geest zich begon te concentreren op de mensen om hem heen, raakte James gevangen in een negatieve spiraal waardoor hij in paniek raakte.

Misschien komt dit scenario voor jou dicht bij huis.

Misschien heb je gemerkt dat je in paniek raakte in situaties die niet om een ​​paniekreactie vragen.

Dus, wat veroorzaakt deze paniekreactie en wat kun je eraan doen?

Hoe ontstaan ​​negatieve gedachtenspiralen?

Wanneer je begint aan een gedachtenspiraal die een grote emotionele intensiteit met zich meebrengt, heeft je systeem de neiging om in die spiraal door te gaan. Als de spiraal niet wordt aangevinkt, gaat het verder als een op hol geslagen goederentrein.

Je gedachten kunnen dan een fysiologische reactie uitlokken, zoals we zagen bij James en zijn snelle ademhaling. Die fysiologische reactie komt dan in de spiraal, waardoor de negatieve gedachten worden versterkt die kunnen leiden tot een nog ernstiger fysiologische reactie.

Dit is vaak een geconditioneerde reactie.

Degenen die bijvoorbeeld een traumatische jeugd hebben gehad, kunnen merken dat ze gemakkelijker in dit soort paniektoestand terechtkomen. Ze kunnen ook de neiging hebben om vast te lopen in depressieve of stressvolle gedachtegangen. Dit gebeurt wanneer ze iets tegenkomen dat ze als een bedreiging beschouwen.

Nogmaals, we zien dit bij James. Zijn paniekaanval wordt veroorzaakt door zijn erkenning dat hij wordt omringd door duizenden mensen.

Negatieve gedachtenspiralen vormen zich wanneer je geest scherpt op de dreiging die het identificeert. Je begint dan een neerwaartse spiraal die fysiek, mentaal en emotioneel uitputtend is. Deze spiraal treedt op omdat uw systeem het pad waarop het zich bevindt van brandstof voorziet zodra het dat pad heeft ingesteld.

Gelukkig is er iets dat je kunt doen om uit de spiraal te breken.

De oplossing – Bewuste koerscorrectie

Er is een bewuste gedachte voor nodig om het pad te veranderen dat uw systeem volgt.

Om deze bewuste koerscorrectie te creëren, moet je je geest conditioneren om je voornamelijk op de positieve dingen te concentreren. Geef je geest de kans om aandacht te schenken aan wat er goed gaat, zodat je je focus kunt verleggen naar waar je van geniet. Door dit te doen, moedig je je systeem aan om zichzelf op een alternatief pad te zetten, dat wegleidt van de negatieve spiraal waarin het eerder vastzat.

Maar dit is niet altijd eenvoudig te realiseren.

En voor sommigen vereist het veel focus om koers te corrigeren.

Dit is wat u kunt doen:

Begin waar je bent. Schrijf enkele van de positieve aspecten van je leven op waar je je aandacht op kunt richten als je in een negatieve gedachtenspiraal terechtkomt. Markeer gelukkige herinneringen en erken de goede eigenschappen die je hebt. Wanneer negativiteit in je hoofd opkomt, lees dan je lijst en denk bewust na over de meer positieve paden waarop je systeem zich moet concentreren.

Als je dit herhaaldelijk doet, wordt je geest geconditioneerd om automatisch in een positieve gedachtenspiraal te gaan, zelfs als je je in moeilijke situaties bevindt.

Dat is hoe je in staat bent om paniekerige, angstige en depressieve toestanden te veranderen door bewuste waardering en bevestiging van de positieve aspecten van je leven en situatie.

Misschien is dit iets waar je hulp bij zou willen hebben.

Plan dan vandaag nog een Clarity Session met mij in. We zullen samenwerken om u te helpen de kracht van positieve gedachtelussen te benutten.

Recente posts

De waarheid over verandering van je automatische gedrag

De waarheid over verandering van je automatische gedrag

Het kan moeilijk zijn om ons automatische gedrag te veranderen, vooral als het iets is dat we al lang doen. Ook voor mij, als iemand had voorgedrongen bij de bakker liet ik het altijd gebeuren en zei er niets van. Ik wist dat het mijn beurt was, maar ik wilde geen...

Lees meer