De Drie Technieken Die Je Kunt Gebruiken om in Contact te Komen met je Duistere Kant

Voordat je begint aan je zoektocht naar zelfontwikkeling, moet je de negatieve kanten van jezelf, waarvan je denkt dat ze waar zijn, onthullen. Gebruik de volgende technieken om de duistere kant, die je onder ogen moet zien, te onthullen.

Hoe kijk je naar jezelf?

Dit is een belangrijke vraag die je moet stellen voordat je begint aan het proces van zelfverbetering, omdat we allemaal gedachtes over onszelf in stand houden waarvan we denken dat ze waar zijn, ook al zijn ze dat niet.

Als we dit laten voortduren, kunnen deze gedachtes je beletten in het vooruitgaan in alle aspecten van je leven. Daarom moet je de manier waarop je jezelf ziet, veranderen, voordat je aan je zoektocht naar ontwikkeling kunt beginnen.

Om dat te doen, moet je in contact komen met je duistere kant.

Door een licht te werpen op de duistere kanten van je gedachtes kun je je beperkingen onder ogen zien en de weg vrij maken voor je toekomstige ontwikkeling.

Maar hoe onthul je de duistere kant van je gedachtes die je tegenhoudt?

Deze drie technieken kunnen helpen.

Techniek #1 – Benoem je Vermeende Beperkingen

Voordat je je zoektocht naar jezelf begint, pak een pen en maak een lijstje van de beperkingen waarvan je denkt dat ze je tegenhouden bij het vinden van je ware zelf. Deze lijst kan een eenvoudige verzameling zijn van de ideeën die je over jezelf hebt.

Misschien denk je bijvoorbeeld dat je niet intelligent genoeg bent om succesvol te zijn. Een beperkende gedachte kan voortkomen uit wat jij ervaart als een gebrek aan opleiding en waarvan jij misschien denkt dat het je tegenhoudt om een baan te krijgen als manager of leidinggevende.

Andere voorbeelden van beperkende gedachtes kunnen gaan over je succes bij het andere geslacht of zelfs iets simpels als denken dat je onhandig bent.

Graaf in je gedachtes en vind alle negatieve gedachtes die je over jezelf hebt.

De reden waarom je dit doet, is omdat je deze gedachtes eruit wilt halen. Door er een lijstje van te maken, heb je iets tastbaars om jezelf te herinneren aan de beperkingen die je jezelf oplegt.

In dit voorbeeld houden je gedachtes over je opleiding je misschien tegen om te gaan voor die nieuwe functie op je werk. Denken dat je onhandig bent, kan je tegenhouden bij het proberen van iets nieuws. En de gedachte dat je geen succes hebt bij het andere geslacht, kan ertoe leiden dat je kansen mist om een mooie relatie aan te gaan.
De realiteit is dat, voordat je je beperkingen onder ogen kunt komen, je moet weten wat ze zijn.

Je lijstje brengt ze naar de voorgrond.

Techniek #2 – Erken de Pijn van Hetzelfde Blijven

Terwijl je je lijstje maakt, kunnen je gedachtes misschien hindernissen opwerpen. Je denkt misschien dat het makkelijker is om niet te veranderen, dus blijf je gewoon dezelfde, inclusief beperkingen.

Het is een interessante manier van denken.

Als we logisch nadenken, weten we dat we veranderingen door moeten voeren als we onze beperkende gedachtes willen overwinnen. We begrijpen ook dat verandering goed is als het ertoe leidt dat we gelukkiger en succesvoller zullen zijn.

En toch proberen onze gedachtes ons ervan te overtuigen om te blijven zoals we zijn.

Waarom?

Gedeeltelijk komt dit omdat we diep van binnen niet willen veranderen wie we zijn.

Je gedachtes voelen zich prettig bij de persoon die je bent, en daarom bleef je zolang hetzelfde. En het introduceren van verandering kan ertoe leiden dat je gedachtes obstakels op gaan werpen voor die verandering.

Het goede nieuws is dat je deze obstakels kunt overwinnen.

Ten eerste, erken dat het aanpassen van je resultaten niet hetzelfde is als het veranderen van de kern van wie je bent als persoon.

Je kwaliteiten bepalen wie je bent en deze hoef je niet persé te veranderen.
In plaats daarvan komt de verandering uit het verwijderen van beperkingen die je hebben tegengehouden bij het behalen van succes.

Zoals we al eerder vast hebben gesteld, zijn deze beperkingen dingen waarvan jij denkt dat ze onderdeel zijn van wie je bent. Maar in de werkelijkheid bepalen ze niet wie je bent.

Ten tweede, herinner jezelf aan de pijn van hetzelfde blijven.

Als je geen actie onderneemt om dingen in je leven te veranderen, dan zul je in dezelfde positie blijven waarin je nu zit. Nu is dat geen probleem als je gelukkig bent in die positie. Maar wil je andere resultaten bereiken, dan moet je erkennen dat hetzelfde blijven niet zal helpen.

Techniek #3 – Denk Na Over Hoe Je Jezelf Wilt Horen

Als er geen nieuwsgierige blikken en oren zijn, zul je jezelf vaak in een innerlijke dialoog vinden.

Als dat gebeurt, denk dan eens over wat je stem je vertelt.

Als je beperkende gedachtes er nog steeds zijn, dan is die stem vaak negatief. Hij zal je vertellen dat je geen succes verdient. En dat wie je bent, niet genoeg is om te bereiken wat je wilt bereiken. Erger nog, hij zal je vertellen dat je er niks aan kunt doen.

Die negatieve stem is weer een ander aspect van je duistere kant die je moet overwinnen.

Hoe?

Denk na over hoe je jezelf wilt horen praten over wie je bent. Als de negatieve stem begint te praten, focus dan op het vervangen ervan met positievere affirmaties over de persoon die je wilt zijn.

Vertel jezelf dat je het waard bent om te bereiken wat je wilt bereiken.

Herinner jezelf eraan dat je een goed mens bent die het beste in het leven verdient.

Train je innerlijke stem om te praten over hoe zelfverzekerd, meelevend, zachtaardig en dapper je bent, een niet te stoppen kracht ten goede, en alle andere kwaliteiten die je wilt belichamen.

Deze constante, positieve berichten zullen je kijk op jezelf veranderen. Ze zullen de beperkende opvattingen en overtuigingen die je door de jaren heen ontwikkeld hebt, veranderen, zodat je kunt beginnen met te werken aan het succes dat je hoopte te behalen.

Laat je Licht Vallen op de Duistere Kant

Iedereen heeft een duistere kant.

We hebben allemaal overtuigingen over onszelf die ons geen dienst bewijzen. Voor sommigen komen deze overtuigingen voort uit wat we als kind geleerd hebben. En voor anderen komen ze van negatieve ervaringen die we op verschillende momenten in ons leven meegemaakt hebben.

Wat ook de oorzaak is van het ontstaan van de duistere kant, er een licht op schijnen, is altijd de eerste stap om deze te overwinnen.

Het maken van een lijst van je beperkende gedachtes helpt je de perceptie van jezelf onder ogen te zien.
Het gebruik van positieve innerlijke dialoog geeft je de kracht om te werken aan waar je naartoe wilt in je leven. En je toeleggen op het maken van aanpassingen in je resultaten, zorgt ervoor dat je niet de pijn hoeft te ervaren van hetzelfde blijven.

Vergeet niet dat het onder ogen komen van je duistere kant, de eerste stap is richting zelfontwikkeling.

Als je klaar bent voor de volgende stap, plan dan vandaag nog een gratis Clarity Sessie met mij. Laten we samen werken aan het overwinnen van de beperkende overtuigingen en opvattingen die je terughouden.

Recente posts

De waarheid over verandering van je automatische gedrag

De waarheid over verandering van je automatische gedrag

Het kan moeilijk zijn om ons automatische gedrag te veranderen, vooral als het iets is dat we al lang doen. Ook voor mij, als iemand had voorgedrongen bij de bakker liet ik het altijd gebeuren en zei er niets van. Ik wist dat het mijn beurt was, maar ik wilde geen...

Lees meer