Burnout

Stress en burnouts: veel mensen krijgen ermee te maken. Er zijn ook haast net zoveel coaches, lijkt het. Ik zie mijzelf als niet zomaar een burnout coach. Natuurlijk heb ik opleidingen genoten en beschik ik over de benodigde kennis. Maar net zo belangrijk: ik weet hoe het is om te worstelen met te veel stress en uit te vallen met een burn-out. Ik weet hoe het voelt, waar je tegenaan loopt en met welke uitdagingen je te maken krijgt. Hier lees je alles over mijn visie op stress en een burnout, hoe een burnout kan ontstaan, mijn verhaal en hoe ik je kan helpen.

Ga direct naar:

Hoe ga jij om met stress?
Mijn verhaal
Hoe begint een burnout?
Hoe kun je zelf een burnout voorkomen?
Hoe burnout coaching je kan helpen te herstellen

Hoe ga jij om met stress?

Voel jij je de hele tijd gestrest? Of ben je niet in staat om kalm te blijven en je stress te beheersen? Lees dan verder want ik ga je precies laten zien wat je moet doen zodat je conflicten kunt verminderen, stress kunt verminderen, en je gedurende je dag beter kunt voelen. Dit alles zodat je een mogelijke burnout kunt voorkomen.

Je stress niet kunnen beheersen: voor mij was dit mijn grootste ondergang.  Jarenlang kon ik me nooit ontspannen. Ik voelde me altijd gespannen en gestrest. Het kwam zelfs tot het punt dat ik een fysieke en mentale inzinking kreeg. Ik was opgebrand – uitgeput door de manier waarop ik met mijn emoties omging en daardoor door mijn leven ging: een burnout. Op deze pagina wil ik je een aantal strategieën geven die ik in de loop van de tijd heb geleerd. Ik heb hieraan gewerkt, en ik ben er een stuk gezonder en gelukkiger uitgekomen, en heb mijn stress onder controle. Naar dat punt kun jij ook toegroeien, met mijn hulp. Je kunt je stress verminderen en beheersen door een paar belangrijke dingen in je leven te veranderen. Neem die stappen. Trap niet in dezelfde valkuilen als ik en voorkom een burnout.

Hoe stress bij mij de overhand kreeg (en misschien bij jou ook)

Jarenlang was de grootste uitdaging voor mij dat ik verslaafd was aan goedkeuring. Ik werkte vanuit een behoefte om aardig gevonden te worden en geaccepteerd te worden door andere mensen. En dit creëerde iemand die echt uitdagend was om te zijn. Ik deed alsof ik iemand was die ik niet was, en dat alleen al was erg stressvol. Het andere waar ik achter kwam, is dat mensen altijd open staan voor zaken. Zelfs in hun vrije tijd hebben ze hun telefoon in hun hand – ze checken e-mails, ze checken sociale media, en ze zijn constant aan het werk.

Een andere constatering die ik had, was dat mensen voortdurend in conflict zijn. Niet alleen met anderen: ik bedoel conflicten met zichzelf. Mijn grootste uitdaging in elke relatie die ik heb, ben ikzelf. En dat kan een hoop interne stress veroorzaken. Hierdoor kun je je volledig overweldigd en opgebrand voelen, en het heeft chronische gevolgen voor je gezondheid. Ik weet dat er in mijn eigen leven en in het leven van duizenden mensen met wie ik moet werken, bepaalde triggers zijn die het stressniveau verhogen.  Dus, het eerste wat je moet doen is identificeren wat die triggers zijn.  Wat maak je mee op het moment dat jij je gestrest voelt? Wie waren de mensen, of wat waren de ervaringen waar ik op dat moment bij betrokken was? Lukt het je om de dingen te identificeren die je stress bezorgen? Zo niet, dan ligt als er niets verandert misschien wel een burnout op de loer. Die wil én kun je voorkomen.

Hoe een burnout begint

Elke burnout begint met te veel stress. Deze stress kan van alles  zijn. Het lastige is dat je de stress symptomen lang niet altijd herkent. Als dat namelijk wel het geval was, dan zouden veel minder mensen te maken krijgen met een burnout. Want een burnout wil je absoluut voorkomen. Stress is niet altijd slecht. Maar wanneer hier negativiteit bij komt kijken, moet je op gaan passen. Hoe begint dit? Misschien wel met veel piekeren, of vage lichamelijke klachten. Stress symptomen kunnen voor iedereen verschillend zijn. Wat de oorzaken van stress ook zijn: wanneer deze negativiteit aanhoudt, kan dit een probleem gaan vormen. Stress gaat over in te veel stress, en teveel stress gaat over in een burnout. Op een dag trek je het ineens niet meer. Althans: zo kan het voelen: “ineens”. De realiteit is dat je al veel langer in een flow van negativiteit zat en dat de stress zich opstapelde. Je hebt het alleen (onvoldoende) erkend, of was niet bij machte om dit een halt toe te roepen.

Hoe kun je stress aanpakken en een burnout voorkomen?

Veel burnouts waren te voorkomen geweest. Dit zeg ik niet als een trap na richting iedereen die een burnout heeft gehad. Het is eenvoudig weg waar. Door stress op tijd aan te pakken, kun je voorkomen dat het opbouwt naar een punt waarop het te veel wordt. Maar hoe kun je stress aanpakken en een burnout voorkomen? Als burnout coach help ik niet alleen mensen wanneer het “te laat” is: voorkomen van een burnout is juíst één van de zaken waar ik het meest voor wordt ingeschakeld. Dat begint bij herkennen, erkennen en aanpakken van stress. Dit zijn de stappen die ik hanteer.

Begrijpen wat stress veroorzaakt

Het is onmogelijk om iets te doen aan je stress, zonder te weten wat die stress veroorzaakt. Misschien heb je geen idee, misschien heb je wel al een vermoeden of wellicht weet je het dondersgoed, maar durf je het gewoon niet onder ogen te komen. Hoe het ook zij: met mijn hulp kom je er achter en leer je het te (h)erkennen.

Wees jezelf bewust van de stress symptomen

Okay, je weet wat stress veroorzaakt, maar wanneer heb je er nu precies last van? De tweede stap is om de stress symptomen te leren herkennen. Alleen door dit goed te leren, kun je stress op tijd een halt toe roepen. Met behulp van mijn coaching krijg je inzicht in je triggers en je symptomen en zul je de momenten waarop stress opspeelt op tijd leren signaleren.

Leer grenzen stellen

Hoe ontstaat een burnout? Door te veel stress, zoals ik al eerder schreef. Maar het échte probleem is vaak dat je te veel stress toelaat. Niet bewust, natuurlijk, maar je hebt grenzen en daar ga je overheen. Of je staat anderen toe om hier overheen te denderen. Leren grenzen stellen is één van de belangrijkste voorwaarden om stress een halt toe te roepen en een burnout te voorkomen.

Minimaliseer blokkades

Wil je stress echt effectief aanpakken, dan is het belangrijk dat je een omgeving creëert die zo min mogelijk stress opwekt. Hoe doe je dit? Door blokkades te minimaliseren. Dankzij coaching kom je er dus achter wat jouw stress veroorzaakt, wanneer dit optreedt en hoe je erop reageert. Hierdoor zul je de juiste keuzes in je leven kunnen maken. Natuurlijk is het niet mogelijk om helemaal nooit stress te hebben, maar je kunt je leven wel zo inrichten en een mindstate creëren zodat de blokkades en negativiteit die stress veroorzaken zo veel mogelijk afwezig zijn.

Je eigen anti-stress anker

Wat doe je op momenten dat je wél stress ervaart? Het is belangrijk om dan terug te kunnen vallen op een basis. Noem het je anti-stress anker, je happy place, je rots in de branding… Hoe je het ook noemt en wat het ook is, het is belangrijk dát het er is. Het geeft je houvast op momenten dat stress symptomen opspelen. Samen vinden wij wat voor jou werkt.

Ademhalingsoefeningen

Ik werk veel met ademhalingsoefeningen. Je zult versteld staan hoe effectief deze kunnen zijn wanneer je last hebt van stress. Een ademhalingsoefening is meer dan alleen “adem in, adem uit”. Ademhalingsoefeningen zorgen voor focus, helpen je tot de kern te komen en om te gaan met stress.

Burnout coaching

Het aantal mensen dat geveld wordt door een burnout is schrikbarend hoog. Dat zegt een hoop. Ik weet dankzij mijn burnout coaching uit ervaring dat er bepaalde vooroordelen zijn over burnouts. Vooral over de mensen die deze krijgen. Misschien had jij die vooroordelen ook, totdat je zelf met een burnout te maken kreeg. Soms worden mensen met een burnout gezien als zwak, niet stressbestendig of als mensen die hun grenzen niet goed aan kunnen geven. De realiteit is dat een burnout iedereen kan overkomen. Ook succesvolle mensen. Ook mensen die in de basis gelukkig zijn met hun werk en leven. Misschien weet je dit inmiddels uit ervaring omdat je een burnout hebt gehad, er momenteel eentje hebt of voelt dat je te veel stress ervaart en je het niet langer trekt. Ik kan je helpen met burnout coaching.

Waarom burnout coaching?

Waarom heb ik mij gespecialiseerd in burnout coaching? Zoek eens een paar minuten op het internet. Er zijn haast net zoveel burnout coaches als mensen met een burnout. Natuurlijk ben ik een coach die in het bezit is van certificaten en inmiddels heel wat ervaring. Maar minstens net zo belangrijk: ik weet hoe het is om een burnout te hebben. Ik weet hoe het is wanneer je leven plotselinge wendingen neemt waardoor er meer op je pad komt dan dat je aan kunt. Ik begrijp je. Mijn burnout coaching bestaat niet alleen uit boekenwijsheid, maar vooral ook uit praktijkervaring.

Burnout preventie en herstel na burnout

Met burnout coaching help ik mensen bij wie de stress te veel geworden is, of dreigt te worden. Het liefst doe ik aan burnout preventie. Niet omdat ik de ene vorm van coaching liever doe dan de andere, maar omdat ik geloof dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Een burnout voorkomen bespaart je een hoop ellende. Maar ook als je wel te kampen hebt met een burnout, ben ik er voor je. Samen vinden we de weg omhoog. Neem contact met mij op om kennis te maken.