5 Mind Hacks om Jezelf Productiever te Maken

Veel mensen hebben het gevoel dat ze geen tijd hebben om iets gedaan te krijgen. Voordat je dat echter gaat denken, kijk eens naar wat je kunt doen om je productiviteit te verhogen.

Heb je ooit het gevoel gehad dat je het niet aankon?

Je hebt zoveel te doen en niet genoeg tijd. En als je de oorzaak van het probleem niet kent, kan het snel overweldigend worden.

De reden waarom je je misschien zo voelt, is omdat je productiviteit laag is. Je verspilt tijd. En soms ben je je daar niet eens volledig bewust van.

Softwarebedrijf Atlassian heeft onderzoek gedaan naar de afleidingen die werknemers op het werk beïnvloeden.

E-mails, vergaderingen, meldingen… deze verstoren allemaal je werkdag. Het kan zelfs elke 12 minuten zijn. En als gevolg gaat je productiviteit omlaag.

Ondanks dit alles is je lichaam het enige dat niet veranderd is. En ook de connectie met het brein niet.

Je moet nog steeds efficiënt met je brein communiceren als je productief wilt zijn.

En daarom zal ik enkele tips delen die je kunnen helpen je productiviteit te verbeteren en minder tijd te verspillen.

Hoe je Productiever wordt

Tip #1 Trap Niet in de Val van Multitasking

Veel mensen scheppen op over multitasking. Ze voelen zich productiever als ze 10 dingen tegelijk doen.

Toch is het een algemene misvatting. Je lijkt op het eerste gezicht productiever, maar in werkelijkheid neemt de kwaliteit van je werk af vanwege deze mentale wisselingen.

De waarheid is dat multitasking je productiviteit kan verlagen met wel 40%.

Denk er maar eens over na.

Hoe kunnen we ooit geloven dat het snel wisselen van de ene taak naar de andere, goed is?

Als je heel veel dingen tegelijk probeert te doen, vermoei je alleen je brein. Door je werkgeheugen te overbelasten, vertraag je je cognitieve processen. Je productiviteit gaat omlaag en je zult meer tijd nodig hebben om je taken af te ronden.

Ook heb je meer kans op het maken van fouten als je aan multitasking doet.

Tijd blokkeren is een betere methode. Focus op één ding tegelijk en ga alleen verder als je klaar bent met de vorige taak.

Tip #2 Pas Mindfulness Toe

Als je een taak moet uitvoeren die je saai vindt, dan zal je brein luisteren naar je innerlijke dialoog. Het zal weten dat je het niet wilt doen en zal antwoorden met uitstel.

Hoe overkom je dit obstakel?

Soms hoef je alleen maar de dingen te doen waarin je geen interesse hebt. En je kunt mindfulness toepassen om uitstel te voorkomen.

Meer focus en aandacht besteden aan de taak die je moet doen, zal je helpen de afleidingen weg te nemen en sneller klaar te zijn.

En door helemaal gefocust te zijn op je verantwoordelijkheid zul je ook de kans op fouten verminderen.

Tip #3 Schakel Contraproductieve Gewoontes Uit

Mensen maken geregeld to-do lijstjes.

Maar heb je ooit geprobeerd een stop-doing lijstje te maken?

We hebben allemaal wel contraproductieve gewoontes die we kwijt zouden willen. Als je dat lukt, zul je zien hoeveel je productiviteit kan toenemen.

Er zijn bepaalde tijd verspillende routines en gewoontes die we ons niet eens realiseren.

Zet je je favoriete tv-programma aan terwijl je eet? Soms ben je drie afleveringen verder en realiseer je je ineens dat je eten al lang op is.

Dit soort gewoontes toevoegen aan je stop-doing lijst kan tot meer productiviteit leiden.

Maar je moet volledig eerlijk tegen jezelf zijn als je aan die lijst werkt. Je ontzegt jezelf niks. Wat je doet is je levensstijl verbeteren.

Tip #4 Ga Informatie Groeperen

Heb je je ooit afgevraagd waarom er een streepje in telefoonnummers staat?

Het brein kan informatie beter onthouden als het gegroepeerd is. Dat helpt het brein te verwerken wat belangrijk is en prioriteiten te rangschikken, wat ervoor zorgt dat jij efficiënter in je werk zult zijn.

Als je dingen vergeet, kan het je productiviteit beïnvloeden. Je vergeet misschien niet enkel een belangrijke taak, maar je zult jezelf ook onderbreken door terug te gaan om dingen te doen die je vergeten bent.

Maar je kunt je brein helpen door concepten en informatie te koppelen. Zolang de koppelingen een betekenis hebben voor je brein, zul je dingen beter onthouden.

Nog een geweldige oefening is dingen te onthouden in plaats van ze op te schrijven. Vraag je collega bijvoorbeeld om zijn of haar telefoonnummer en onthoud het in plaats van het in je telefoon op te slaan.

Tip #5 Blokkeer je Meldingen

Denk even terug aan het onderzoek van Atlassian in het begin van het artikel.

Kun je je voorstellen dat je in je werkdag elke 12 minuten een Slack melding krijgt? Als je focus zo vaak onderbroken wordt, is het bijna onmogelijk om dingen gedaan te krijgen. In werkelijkheid is het waarschijnlijk zelfs nog erger.

Hoe zit het met andere apps en je social media?

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen ongeveer elke 90 seconden gestoord worden.

Daarom raden vele onderzoekers aan om je telefoon uit te zetten of ergens anders neer te leggen. Je zult niet gestoord worden door het geluid of het beeld van nieuwe meldingen op je scherm.

En niet alleen dat, maar onze telefoons hebben ook emotionele waarde. We bewaren er onze herinneringen, foto’s van de mensen die we liefhebben, chat geschiedenis, enzovoort.

Als je je telefoon tijdens je werk ergens uit het zicht neerlegt, dan breek je die emotionele band. Je staat jezelf toe om je te richten op je werk en meer productief te zijn.

Help Je Brein

Het is makkelijk om de baas de schuld te geven. Maar ben je echt overwerkt? Of verspil je tijd en verlies je productiviteit?

De sleutel is om afleidingen te dumpen.

Multitasking is een afleiding en hetzelfde geldt voor je telefoon die elke 10 seconden afgaat. Je hebt misschien nutteloze routines die alleen tijd verspillend zijn. Misschien overweldig je je brein met informatie die het in zulke korte tijd niet kan verwerken.

Pas deze tips toe en je zult verbetering zien.

En als je klaar bent om tot bloei te komen, meld je dan aan voor mijn webinar voor meer strategieën en tips die je zullen helpen je maximale potentieel te bereiken

Recente posts

De waarheid over verandering van je automatische gedrag

De waarheid over verandering van je automatische gedrag

Het kan moeilijk zijn om ons automatische gedrag te veranderen, vooral als het iets is dat we al lang doen. Ook voor mij, als iemand had voorgedrongen bij de bakker liet ik het altijd gebeuren en zei er niets van. Ik wist dat het mijn beurt was, maar ik wilde geen...

Lees meer